Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
KULTURA / UKRATKO
Motel Trogir

Projekt Motel Trogir:
Natječaj za signalizaciju dva modernistička spomenika kulture u Dalmaciji 

Motel Trogir

Povodom Europske godine kulturne baštine 2018., projekt Motel Trogir Udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze raspisao je natječaj za dizajn vizualnog znaka (loga) i info-signalizacije za dva modernistička objekta u Dalmaciji: za Motel Soline u Trogiru arhitekta Ivana Vitića i Dječje lječilište Krvavica u Krvavici arhitekta Rikarda Marasovića.

Sukladno načelima Europske godine kulturne baštine koja uključuju “poticanje građana na istraživanje bogate i raznovrsne kulturne baštine Europe, njenu afirmaciju, razumijevanje i zaštitu kao jedinstvenih vrijednosti te promišljanje o mjestu koje kulturna baština zauzima u svakodnevici”, cilj natječaja je oblikovati jedinstveni vizualni znak (logo) svakog pojedinog objekta i prateće legende koja bi sadržavala osnovne informacije o građevini.
Signalizacijom se doprinosi osvješćivanju javnosti o važnosti ciljanih objekata turističke i lječilišne namjene, a koji imaju status spomenika kulture RH i u stanju su propadanja.
Oba objekta su tek unazad nekoliko godina re-afirmirana kao iznimna arhitektonska ostvarenja te odnedavno imaju i formalni status spomenika kulture RH koje su stekla slijedom građanskih incijativa (Platforma 9,81, Motel Trogir) prepoznatih od lokalnih konzervatorskih odjela Ministarstva kulture. Primjeri utoliko predstavljaju i sinegiju civilnog i institucionalnog djelovanja na očuvanju kulturne baštine. Novostečeni statusi spomenika, međutim, nisu rezultirali obnovom objekata, a ovaj natječaj nastoji još jednom skrenuti pažnju na njihovu važnost u kontekstu ne samo modernističke arhitekture već i kao sastavnog dijela ukupnosti hrvatske i europske graditeljske baštine.
Registar spomenika kulture Republike Hrvatske trenutno sadrži 71 objekat izgrađen u drugoj polovici 20. stoljeća. Natječaj tematizira odabrane objekte u srednjodalmatinskom području, kao ishodišnom prostoru projekta, a obuhvaćene su  građevine koje su već niz godina posredno ili neposredno dio aktivnosti projekta Motel Trogir.
Rok za predaju natječajnih radova je 2. travnja 2018. godine, a više o uvjetima natječaja na stranicama Udruge  Slobodne veze.

Dječje lječilište Krvavica

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI