Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA / EKOLOGIJA
Europa tuži Hrvatsku zbog ‘Crnog brda’, odnosno radi nemara prema okolišu

Europa tuži Hrvatsku zbog ‘Crnog brda’, odnosno radi nemara prema okolišu

Slična crna brda se nalaze i u Šibeniku.

Europska komisija podnijela je Sudu EU-a dvije tužbe protiv Hrvatsku, prvu zato što nije osigurala odgovarajuću razinu zaštite zdravlja ljudi i okoliša na lokaciji „Crno brdo” u Biljanama Donjim, a drugu jer nije provela neka od zajedničkih europskih pravila u zaštiti zračnog prometa, javlja Hina.

Nezakonito odlagalište industrijskog otpada „Crno brdo” u Biljanama Donjim, u blizini Benkovca, udaljeno je manje od 50 metara od naselja.

Otpadom je najkasnije do kraja 2015. trebalo početi gospodariti u skladu s propisima EU-a o otpadu. Iako se Hrvatska u nekoliko navrata obvezala riješiti to pitanje, na terenu nije zabilježen nikakav napredak. Već gotovo četiri godine industrijski otpad na nezakonitom odlagalištu „Crno brdo” nije uklonjen niti se njime gospodari na odgovarajući način te postoji opasnost od onečišćenja zraka i podzemnih voda, navodi Komisija.

Ta se lokacija trenutačno upotrebljava kao odlagalište velike količine proizvodnih ostataka iz obrade feromangana i silikomangana. S obzirom da hrvatska nadležna tijela taj materijal nisu klasificirala kao otpad u skladu s Direktivom, približno 140.000 tona tog potencijalno štetnog kamenog agregata odlaže se izravno na tlo, čime se ugrožavaju lokalno stanovništvo i okoliš.

Ilustracija, otpad u sumrak (foto TRIS/G. Šimac)

Budući da ni nakon upozorenja Komisije nije postignut napredak, Komisija je u četvrtak odlučila Sudu EU-a uputiti predmet protiv Hrvatske.

Slična crna brda se nalaze i u Šibeniku, odakle su i dospjela u Biljane, iz kruga bivše Tvornice elektroda i ferolegura, a koji još uvijek nije očišćen zbog posvemašnje i trajne aljkavosti (ne)odgovornih struktura.

U skladu s pravom EU-a Hrvatska bi trebala uvesti mjere za zaštitu podzemnih voda i sprječavanje širenja štetnih čestica zrakom, ističe se.

No Hrvatska je daleko od uvođenja takvih efikasnih mjera, a lokalni i državni političari najčešće okolišu brinu – nimalo. Nasuprot tome, često se zbog sprege gospodarstva i politike, teški zagađivači zraka i voda izvlače bez posljedica. Zamućene vode za piće, divlja odlagališta otpada, ne-kažnjavanje zagađivača.. sve to svjedoči o alarmantno niskoj svijesti o potrebi zaštite okoliša u Hrvatskoj, zbog čega nam Europa sada prijeti pravnim posljedicama, čime se šalje poruka kako smo i dalje neotesano, divlje i primitivno društvo.

‘Sanacija’ – crno brdo u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI