Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
IZDVOJENO
Prosvjed “Sveučilište mora bolje!”: Ne bi vam trebalo biti svejedno kakvo je Sveučilište čak i ako ste već kupili kartu za Njemačku ili Irsku

Prosvjed “Sveučilište mora bolje!”:
Ne bi vam trebalo biti svejedno kakvo je Sveučilište čak i ako ste već kupili kartu za Njemačku ili Irsku

Sveučilište mora bolje!- poruka je prosvjeda koji je pred zgradom Rektorata zagrebačkog sveučilišta okupio nekoliko stotina studenata i građana.

Prosvjed je, kako je istaknuto, organiziran kako bi se izborili za kvalitetnije sveučilište, obrazovanje i kvalitetnije društvo u cjelini. No s njega je poslana i jasna poruka senatorima koji će sutra birati novog rektora Sveučilišta u Zagrebu.
Studentica Tea Radović poručila je kako sveučilišna autonomija ne znači zatvaranje vrata javnosti, ne znači zatvaranje vrata profesorima ni zatvaranje vrata svojim studentima:
– Poručujem senatorima: mi smo Sveučilište i moramo bolje!
Dorotea Šušak, studentica Pravnog fakulteta i Akademije dramskih umjetnosti istaknula je kako je zagrebačko sveučilište posljednjih godina postalo opeka svemu što bi trebalo predstavljati:
– Nije utočište za najbolje umjetnost i najbolju znanost, nije predvodnik sekularne progresivne misli, a nije ni širitelj jednakosti niti promotor akademske etike. Naša je odgovornost zahtjevati bolje sveučilište i zato je danas važno reći što više ne želimo i što više nećemo dopustiti. A ne želimo Sveučilište čija uprava i rektor ne rade u korist i zbog prosperiteta vlastitih studenata i njegovih sastavnica već zbog vlastitih privilegija. Ne želimo sveučilište koje umjesto da štiti vlastite studente i djelatnike, protiv njih podiže sudske optužnice i ne želimo sveučilište čiji rad nije transparentan i nećemo sveučilište koje propagira klijentelizam i zapošljavanje preko privatnih ili stranačkih linija.

Foto:TRIS/M.Podrug

Profesor sa Hrvatskih studija Tomislav Janjić kazao je kako nezadovoljstvo stanjem na Sveučilištu i nepostupanje odgovornih za to stanje nije nastalo jučer i neće završiti sutra:
– Ono nije samo izraz aktualnih frustracija već i odraz brige za javno dobro, a ta briga nema rok trajanja. Studenti i roditelji ovo je vaše Sveučilište. Vama bi najmanje trebalo biti svejedno kakvo je, tko njime upravlja i kako. Čak i ako ste već kupili kartu za Njemačku ili Irsku.

Foto:TRIS/M.Podrug

Akademik Vlatko Silobrčić na prosvjedu je nabrojao “zasluge” aktualnog rektora Damira Borasa:
– Poznato je stanje na Filozofskom fakultetu sa namještenim podobnim i poslušnim dekanima, podrška rektorskog zbora dokazanom plagijatoru, događanje na Hrvatskim studijima, redovito uzimanje proračunskog novca za vlastite projekte, tuženje studenata koji kritiziraju njegove poteze, kazao je Silobrčić dodajući kako su to samo neke stvari koje su prodrle u javnost, a koje su prošle bez ikakvih posljedica za rektora i njegovu ekipu.

Foto:TRIS/M.Podrug

Sutra odluka tko će voditi Sveučilište sljedeće četiri godine

Točno u podne sutra će Senat Sveučilišta u Zagrebu na izvanrednoj sjednici birati novog rektora. 70 članova Senata glasovat će tajno, putem izbornih listića, između dva kandidata: aktualnog rektora Damira Borasa  i Damir Bakića, profesora na PMF-u. Novi rektor bit će onaj kandidat koji dobije natpolovičnu većinu ukupnog broja glasova biračkog tijela.
“Izbor rektora nije i ne može biti interes samo stručnog tijela Sveučilišta, Senata koji broji 70 članova, već čitavog Sveučilišta i cjelokupne javnosti. S obzirom da za zatvorenost izborne sjednice Senata nema uporišta u aktima Sveučilišta, ne možemo razumjeti strah Uprave Sveučilišta od javnosti i transparentnog praćenja procesa“, stoji u novom apelu novinara upravi Sveučilišta u Zagrebu da za javnost otvori sutrašnju sjednicu kada to već nije učinila prošlog tjedna kada su kandidati za rektora predstavljali svoje programe. Apel koji  potpisuje 28 novinara iz 21 redakcije ponovno će, čini se, biti ignoriran, sudeći prema pozivu Sveučilišta samo na press konferenciju koja će se održati sutra u 13 sati, a na kojoj će se medijima obratiti novoizabrani rektor.

Foto:TRIS/M.Podrug

 

Foto:TRIS/M.Podrug

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI