Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
GRAĐANI / POLITIKA
Zbor Splićana: Još jedna crkva ili novi vrtić, veća tržnica i park?

Zbor Splićana:
Još jedna crkva ili novi vrtić, veća tržnica i park?

Namjera gradnje nove crkve u splitskoj četvrti Split 3 umjesto vrtića, tržnice ili parka povod je zbora građana koji se održava danas (srijeda, 17. siječnja 2018.) u 18 sati u prostorijama Kotara Split 3, na adresi Getaldićeva 13, u organizaciji političke stranke Pametno.

– Dragi sugrađani i stanovnici Splita 3, pozivamo vas na Zbor građana na temu najnovijih zbivanja u kotaru Split 3, o izmjenama Detaljnog plana uređenja poteza sjeveroistočno od raskrižja ulice Bruna Bušića i Poljičke ceste. Treba li Grad na svojoj zemlji dopustiti gradnju novu crkve ili može graditi novi vrtić, veću tržnicu, veliki park? Svojim prijedlozima i prijedbama utječite na krajnji ishod ove situacije i kvalitetu života u svom kotaru – vele u Pametno.

Zbivanjima na Splitu 3, kažu, još jednom svjedočimo tipičnom ponašanju vladajućih i očitoj manipulaciji s građanima.

– U danima kad Splitu visi omča nad glavom zbog spora banaka i grada oko velebne Spaladium arene i danima kad se loše stanje u Prometu rješava s dva polovna autobusa, najnovija predstava je izgradnja crkve u kotaru Splitu 3. Pozicije su već poznate, HDZ i SDP opet su na svom omiljenom terenu na kojem jedni brane tekovine revolucije, a drugi majku Crkvu. Malo se priča o razvoju grada, malo se priča koje su potrebe građana koje grad treba riješiti – kažu toj stranci.

Zato oni pozivaju građane sutra u u prostorije kotar, da zajedno s njima iznesu svoje prijedloge i primjedbe.

– Situacija je idealna, Grad ima vlasništvo nad velikom parcelom u urbanom dijelu grada i može relativno brzo napraviti ono što smatra potrebnim. I umjesto da to bude park, velika tržnica, možda novi vrtić, nama je očito nakon dizanja prireza najpotrebnija crkva. Iako ih ima četiri po obodu kotara, iako niti jedan vrtić nije sagrađen od kada imamo svoju državu, iako ta tržnica izgleda kao da je ispala iz nekog lošeg filma, a o nedostatku parkinga ne treba pričati – kaže Ante Renić, član predsjedništva Pametno i stanovnik kotara Split 3.

Jedina institucija, navode u Pametno, koja se usudila progovoriti i tražiti promišljanje o ovom prostoru je Društvo arhitekata Split što budi nadu da razuma u gradu još ima i treba ga iskoristiti. Grad Split i crkva o svemu šute, kažu.

– Najviše smeta šutnja. Šutnja grada koji nema što reći, na javnom uvidu predstavnici Grada su iznenađeni interesom građana, nije im jasno što oni sad žele. Isto je i s Crkvom, koja šuti, a koja je ovdje zainteresirana strana koja bi trebala iznijeti svoje viđenje o projektu i kako će se on reflektirati na razvoj grada – ističe Renić. 

Na koncu, iz Pamentno-ga pozivaju građane da iskažu svoj stav, da upute primjedbe na izmjene DPU-a, do četvrtka 18. siječnja 2018, poštom na adresu Grad Split, Odjel za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Obala kneza Branimira 17 21000 Split ili mailom na adresu odjel.urbanizam@split.hr.

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI