Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
IZDVOJENO
Posjetiteljski centar Lozovac

NP Krka:
Uređenje ulaza Lozovac

Posjetiteljski centar Lozovac

Javna ustanova “NP Krka” na korak je do dodjele bespovratnih sredstava za uređenje ulaza Lozovac što predstavlja drugi EU projekt u godinu dana nakon odobrenih sredstava za projekt Nepoznata Krka.

Projektni prijedlog Centar za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka „Krka“ – Lozovac uspješno je prošao sve faze ocjenjivanja i očekuje se donošenje Odluke o financiranju.
Projekt je vrijedan nešto više od 84 milijuna kuna od čega će Europski fond za regionalni razvoj (EFRD) sufinancirati sa 85 % u obliku bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode.
Javna ustanova “Nacionalni park Krka” tako će još jedan strateški projekt usmjeren na održivi razvoj i kvalitetno upravljanje posjećivanjem provoditi sredstvima EFRD-a, jer su prošle godine odobrena sredstva i za projekt Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke, usmjeren na razvoj posjetiteljske infrastrukture gornjeg toka.
Cilj projekta je, izgradnjom infrastrukture za prijam i upravljanje i edukacijom posjetitelja, povećati privlačnost NP „Krka“ kao turističke atrakcije, jačati obrazovne kapacitete za interaktivnu edukaciju i informiranje posjetitelja, postići kvalitetniji prostorni i vremenski raspored posjetitelja, te ukupni društveni, gospodarski i ekološki boljitak.
-U Nacionalnom parku “Krka” imamo mnogo razloga za zadovoljstvo. Iza nas je jedna od najuspješnijih godina, a 2018. započinjemo na korak do dodjele bespovratnih sredstava za drugi EU projekt u godinu dana. S obzirom na to da većina posjetitelja u Park uđe na ulazu Lozovac, novi Posjetiteljski centar omogućit će kvalitetan prijam, edukaciju i prostorni i vremenski raspored posjetitelja u cilju rasterećenja Skradinskog buka, te pravovremene informacije o uzvodnim lokalitetima u novoizgrađenoj informativno-edukativnoj infrastrukturi. S druge strane, JU “NP Krka” vlastitim će sredstvima financirati uređenje novog pristaništa u Skradinu za osam turističkih brodova. Sve će to pridonijeti smanjenju gužvi, a samim tim i boljem doživljaju Parka i očuvanju prirodne ravnoteže, što je naša primarna zadaća, kaže ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ mr. sc. Krešimir Šakić.
Izgradnja i stavljanje u funkciju kompleksa ulaza Lozovac uključuje izgradnju i opremanje zgrade Posjetiteljskog centra, koja će sadržavati multimedijske, prezentacijske, administrativne i ugostiteljske sadržaje, raspoređene u četiri bloka, kao i sanitarni blok, te izgradnju i uređenje prometnica, parkirališta i pješačke površine. Zgrada, čije je arhitektonsko rješenje djelo studija Atmosfera iz Zagreba, zajedno s jedinstvenim vidikovcem bit će svojevrsna atrakcija sama po sebi. Preostaje još pričekati konačnu Odluku o financiranju i potpisivanje Ugovora, kada će Projekt biti detaljno službeno predstavljen javnosti, nakon čega će Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pokrenuti pripremu postupka za odabir izvođača radova, s obzirom na to da su dobivene sve potrebne dozvole.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI