Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
KULTURA
Noć muzeja u Šibeniku u znaku sporta

Noć muzeja u Šibeniku u znaku sporta

Muzej grada Šibenika se, u petak 26. siječnja, po jubilarni deseti put pridružuje nacionalnoj manifestaciji “Noć muzeja”.

Zajednička tema ovogodišnje manifestacije Noć muzejaMuzeji i sport, odredila je i program Muzeja grada Šibenika kojeg su danas predstavili ravnatelj Muzeja Željko Krnčević te kustosice Marijana Klisović i Marija Krnčević Rak.
– Kako nam je tema sport ne možemo zaobići našeg “malog”, velikog Dražena Petrovića. Zato program počinjemo na Baldekinu u 18 sati kod Draženovog spomenika polaganjem vijenaca. Na košakaškom igralištu pridružit će nam se šibenski Funcuti koji će pričati o osnivanju navijačke udruge i svojim aktivnostima, a potom odlazimo i do Draženovog koša i golfa koji je vozio, najavila je Marija Krnčević Rak.
U samom muzeju program počinje od 18:30, kada uz stručno vodstvo možete razgledati stalni postav, a u 19 sati u Atriju muzeja nastupaju plesna skupina Toxic i X3M, Gimnastičko društvo Šibenik- Dalmacija i plesna grupa OŠ Jurja Šižgorića.
O povijesti sporta bit će riječi na tribini koja počinje u 20 sati:
– Sportski djelatnik i sportski kroničar profesor Zlatko Jurić pričat će o zanimljivim događajima iz povijesti šibenskog sporta od jedrenja, nogometa, košaake do motociklizma. Gosti tribine su dr. Marin Pić, Linda Antić Borak, Nikica Cukrov, Grgur Zlatoper, Mile Nakić i Darko Rogulić, istaknula je viša kustosica Muzeja Marijana Klisović.

Sportska tribina bit će dobar uvod za sportski kviz (od 21 sat) na kojem ćete moći provjeriti znanje iz nekih malo manje poznatih sportskih podataka vezanih uz šibenske klubove i sportaše.
Noć muzeja u Šibeniku naravno neće proći bez zanimljive gastro ponude u kojoj su sportski navijački kolačići te jela vrhunskih murterskih kuhara. Tema ovogodišnjeg gastro-druženja su okusi Kornata, a gastro iznenađenje s kurnatskim specijalitetom pripremati će kuhari: Vjeko Bašić, Ante Božikov i Bruno Mudronja.
Muzeji i sport ovogodišnja tema Noći muzeja odabir je glavnog organizatora manifestacije Hrvatskog muzejskog društva. Iako se u Hrvatskoj od polovice prošlog stoljeća sustavno prikuplja građa vezana za povijest i razvoj sporta, koja je djelomično izložena i u Hrvatskom sportskom muzeju u Zagrebu, sportska baština nije adekvatno zastupljena i prezentirana u hrvatskim muzejima. Stoga, i odabir sporta za temu Noći muzeja 2018. ima za cilj dodatno potaknuti rasprave o problematici sportskih zbirki i muzeja u Hrvatskoj.

 

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI