Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
POLITIKA
Interes javni, sastanci tajni: Martina Dalić, pregovara s Mađarima o Ini dok joj suprug sjedi u upravi te kompanije

Interes javni, sastanci tajni:
Martina Dalić, pregovara s Mađarima o Ini dok joj suprug sjedi u upravi te kompanije

Potpredsjednica Vlade, ministrica gospodarstva Martina Dalić, ne zamara se odviše Povjerenstvom za sprječavanje sukoba interesa, pa ni kada je i sama na njihovom dnevnom redu. Iako je izuzeta iz Savjeta za Inu i procesa potencijalnog otkupa Ininih dionica od Mola zbog činjenice da joj je suprug član uprave Ine, ministrica je prošlog tjedna zajedno s kolegom, ministrom energetike Tomislavom Ćorićem, boravila u Budimpešti gdje se sastala s mađarskim ministrom zaduženim za sektor gospodarstva. Susret je bio tajan, a da informacija nije procurila i osvanula na stranicama Nacionala, vjerojatno Vlada o tome javnost i ne bi obavijestila.

Tako se ponovo o sudbini Ine odlučuje potajice. U staroj maniri nekadašnjeg premijera Ive Sanadera čiji su tajni susreti s Mađarima oko domaće naftne kompanije završili poražavajuće za hrvatske nacionalne interese…

Premijer Andrej Plenković novinarima je danas, na njihov upit o misterioznom budipeštanskom sastanku dao sasvim šture informacije. Razgovaralo se o nastavku procesa u Hrvatskoj koji je sada u fazi analize za odabir savjetnika koji bi nam trebao pomoći u procesu otkupa MOL-ovih dionica u INI te o procesu dokapitalizacije Petrokemije i njenog restrukturiranja i poslovne održivosti, i nema tu nikakve mistifikacije- relativizirao je važnost Dalićkinog susreta s mađarskim ministrom gospodarstva premijer. Drži da je razumljiv interes Ine za Petrokemiju koja je potrošač 30 posto prirodnog plina u RH i time interesantna svakom potencijalnom dobavljaču plina u Hrvatskoj. A zbog toga je i Mol, kao suvlasnik Ine, veli Plenković, zainteresiran za taj proces. No, je li tako?

Što se stvarno događa oko otkupa dionica Ine od Mol-a, odnosno nacionalizacije hrvatske naftne kompanije, najavljene još o Badnjaku 2016., javnost ne zna ništa. Vlada očigledno smatra da nije dužna o tome izvijestiti građane, kao da je riječ o njezinu privatnom, a ne nacionalnom interesu.

Zanimljivo je da nikome u Vladi ne smeta ni najmanje što je upravo Martina Dalić, iako u postupku utvrđivanja mogućeg sukoba interesa, glavni pregovarač s Molom oko prodaje Ininih dionica. Iako njezin suprug sjedi u upravi Ine… a radi čega je još lani došla pod lupu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa koje još nije odlučilo o njezinom možebitnom sukobu interesa. A već je potencijalno upala u novi! Ali, što se tiče Vlade, taj mogući krimen ministricu ni najmanje ne diskvalificira kao pregovarača u slučaju Ine. Ma što Povjerenstvo mislilo o tome…
.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI