Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
POLITIKA
Tomislav Tomašević u vožnji ručnih kolica (foto Facebook/Kitica Kekić)

Tomislav Tomašević:
‘Lex Šerif’ je zadnji čavao u lijes lokalne demokracije

Tomislav Tomašević u vožnji ručnih kolica (foto Facebook/Kitica Kekić)

– Sve stranke koje su u Saboru glasale za “lex šerif” bi iz svog naziva trebale izbaciti da su demokratske – poručio je Tomislav Tomašević, zagrebački gradski vijećnik iz organizacije Zagreb je NAŠ!.

Naime, Hrvatski sabor je izglasao Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i regionalnoj (područnoj) samoupravi, popularno zvan lex šerif’, unatoč protivljenju struke, organizacija civilnog društva, lokalnih političkih stranaka i Skupštine Grada Zagreba kao najvećeg predstavničkog tijela jedinica regionalne i lokalne samouprave u Hrvatskoj, veli on.

– Uobičajeno je da ovakvi organski zakoni stupaju na snagu iduće kalendarske godine, no ‘lex šerif’, koji možemo nazvati i ‘lex Bandić’, stupa na snagu prvi dan nakon objave u Narodnim novinama – doslovno preko noći. Predstavnička tijela poput Skupštine Grada Zagreba su proceduru donošenja proračuna započele po jednom zakonu, a bit će prisiljene završiti je prema sasvim drugom zakonu, što je skandalozno! Radi se o nezapamćenom silovanju procedure i stvaranju pravne nesigurnosti kako bi se zaštitilo lokalne šerife pri izglasavanju proračuna. Sve stranke koje su glasale za ‘lex šerif’ poput Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati trebale bi iz svog naziva izbaciti da su demokratske jer su ovakvom koncentracijom moći u rukama lokalnih čelnika zabili zadnji čavao u lijes lokalne demokracije –  smatra je Tomislav Tomašević iz Zagreb je NAŠ!.

U odnosu na prvo čitanje Vlada je kao najveće promjene prijedloga Zakona predstavila izmjene oko opoziva čelnika koje sada mogu pokrenuti dvije trećine vijećnika, dok je u prvoj verziji zakona to moglo učiniti 20 posto birača.

Ilustracija: foto Zagreb je NAŠ!

– Radi se zapravo o kozmetičkoj promjeni i bacanju prašine u oči. Referendum o opozivu čelnika bit će valjan jedino ako za opoziv glasa više od trećine ukupnog broja registriranih birača, a na redovne lokalne izbore ih izađe tek nešto više od trećine. Činjenica je da se ovim zakonom ovlasti predstavničkih tijela radikalno smanjuju jer ostaje odredba da će neizglasavanjem proračuna na izvanredne izbore ići samo predstavničko tijelo, ali ne i lokalni čelnici. Time se gubi glavni instrument kontrole lokalnih moćnika i nanosi nesaglediva šteta demokraciji – kaže Tomašević.

Inače, Vlada RH je taj Zakon lansirala 26. listopada sa svoje sjednice, gdje je  ministar uprave Lovro Kuščević lakonski pojasnio  ‘da se ovim izmjenama Zakona želi postići još bolja kohabitacija između predstavničkog i izvršnog tijela u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.‘ , kako ističu u priopćenju Vlade RH s te sjednice. 

Ministar Kuščević ocijenio je pritom da se radi o kvalitetnom prijedlogu izmjena Zakona koji će pridonijeti većoj političkoj stabilnosti, s čime se kritičari ‘lex šerifa’ slažu, jer će, po mnogima, omogućiti lokalnim faraonima da još lakše vladaju još dulje i s manje bojazni kako će izgubiti vlast. To ga se, smatra se, ne trebaju bojati niti oni koji ionako vladaju desetljećima, unatoč razvidnim štetnim politikama po dobrobit građana, sumnjičenju za korupciju i zlouporabu resursa i zajedničke imovine građana.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je pak  tada kazao kako  ‘smatra da se radi o pozitivnim izmjenama koje će dovesti do svrhovitijeg odnosa između neposredno izabranih čelnika lokalne samouprave i predstavničkih tijela.’

Na neki način, ta ocjena je također točna, smatraju protivnici Zakona, jer će omogućiti lakše ispunjavanje ‘svrhe’ , a to je vrlo često bogaćenje pojedinih lokalnih čelnika i njemu pripadajuće političko-gospodarske mreže.

Ako netko želi doznati više o novom Zakonu, eto mu prilike da ga pročita ako klikne OVDJE.

Tomislav Tomašević u vožnji ručnih kolica (foto Facebook/Kitica Kekić)

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI