Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
DOMOVINSKI RAT
Božićni poklon za lažne domoljube: Uklonjen Registar branitelja

Božićni poklon za lažne domoljube:
Uklonjen Registar branitelja

Na internetu više nema javno dostupnog registra branitelja u Domovinskom ratu. Kada se želi otići na stranicu www.registar.branitelji.hr pojavi se natpis ‘Web-lokacija ne može se dohvatiti‘. Mnogima koji su dane i noći proveli na ratištima nije jasno zbog čega je to učinjeno. Neki skrivanje registra pravdaju time što je isti bio dostupan i obavještajnim strukturama drugih država. No, to se pojašnjenje čini smiješnim, budući da je registar bio dostupan proteklih pet godina, od prosinca 2012. godine, kada je javno objavljen.

Prije će biti, smatraju neki, kako je Registar uklonjen zbog velikog broja prijava (nekoliko tisuća) kako sadrži imena osoba koji nisu primirisali ni ratišta ni odore. Isti ocjenjuju kako se radi o svojevrsnom božićnom poklonu za tzv. lažne branitelje koji su se našli u Registru ne bi li ostvarili nezaslužena braniteljska prava. Mnogi od takvih, tvrdi se, tako su došli do radnih mjesta i raznih povlastica, a usput im je i biografija i politička karijera izgledala značajnije i ‘domoljubnije’. Ima i onih koji su se političkim kanalima uvrstili na taj popis, premda su Domovinski rat iskusili jedino gledajući ratne izvještaje na televizoru, smatra se. Neki su pak i ozljedu na malom nogometu kasnije pretvorili u ratni invaliditet, a pušku su vidjeli samo u ratnim filmovima, ojađeni su neki branitelji.

Usput, pribojavaju se neki u komentarima na društvenim mrežama, brisanje i uklanjanje popisa na kojem su se našli zbiljski i pseudobranitelji sada otvara prostor da se u tom skrivenom popisu koji će biti dostupan samo ‘službeno’, sada nađe još tzv. lažnih branitelja.

U svakom slučaju: ‘Web lokacija ne može se dohvatiti’. 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI