Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
EKOLOGIJA / GRAĐANI / POLITIKA / PRIOPĆENJE
‘Plinska termoelektrana Peruća je monstruozna ugroza ljudskih prava, nacionalnih interesa i državne sigurnosti’

‘Plinska termoelektrana Peruća je monstruozna ugroza ljudskih prava, nacionalnih interesa i državne sigurnosti’

U Splitu, ispred Doma za starije i nemoćne osobe na Zenti, na adresi Ulica Ivana pl. Zajca 2, sutra (6. studenoga) u 11 sati će započeti još jedan prosvjed protiv gradnje termolektrane na jezeru Perući. U isto vrijeme će se održavati i zasebna tematska sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije o istoj temi. Kako ističu u pozivu vijećnicima kojega potpisuje predjednik ŽS-e Petroslav Sapunar iz političkog tabora Željka Keruma, radi se o ‘Tematskoj raspravi o zaštiti okoliša sliva rijeke Cetine sa svim projektnim aspektima, a u svezi sa Kombi kogeneracijskom plinskom elektranom (KKPE) Peruća‘. Zanimljivo, na internetskim stranicama Županije nema nikakvih drugih materijala o ovoj točci, pa nije jasno s kakvim će predznanjem o tako važnoj temi župaijski vijećnici moći valjano i suvislo raspravljati u Domu za nemoćne. Inače, protiv te centrale se žestoko usprotivio niz građanskih udruga (Ne daj se, Cetino), veliki broj stručnjaka iz različitih područja, te je do sada održan veći broj prosvjeda. Uoči javnog prosvjeda priopćenje javnosti je poslala Inicijativa Javno je dobro. Evo ga u nastavku.

U ponedjeljak 6. studenog u 11 sati održat će se 5. (tematska) sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije o projektu Vis Viva koji se sastoji od Reverzibilne hidroelektrane Vrdovo i kombi kogeneracijske plinske termoelektrane (KKPE) Peruća.

Čitav projekt Vis Viva,  dakle, reverzibilna hidroelektrana (RHE) Vrdovo i kombi kogeneracijska plinska termoelektrane (KKPE) Peruća sa pratećom infrastruktorom može se smatrati ugrozom temeljnih ljudskih prava, ali i hrvatskih nacionalnih interesa u strateškom, ekonomskom i energetskom smislu, kao i sa stajališta državne sigurnosti.  

Smatramo da ga kao projekt u cjelini treba odbaciti, što znači da ga treba i ukloniti iz prostornog plana naše županije, a od županijskih vijećnika očekujemo da takve zaključke donesu već na ovoj, 5. (tematska) sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije.

Saznali smo kako županijski vijećnici nisu dobili nikakve materijale i unaprijed pripremljene informacije o projektu Vis Viva pa na izlagačima leži ogromna odgovornost da im argumentirano predoče zašto je projekt neprihvatljiv iz svih gore navedenih aspekata.

Na žalost, izgleda kako na sjednicu nisu pozvani svi priznati stručnjaci koji mjesecima upozoravaju na štetnost projekta. Tako je vrlo vjerojatno kako sjednici neće nazočiti, a time ni izlagati ni prof. dr. Stanko Uršić, ni prof. dr. Ivo Šimunović, ni dipl. ing. stojarstva Marin Ivanišević, a čije su analize i mišljenja javnosti u ovom trenutku iznimno bitne, posebno zato jer su vijećnicima značajan izvor informacija koji im je uskraćen.

Stoga je Inicijativa JAVNO JE DOBRO, kao predstavnik javnosti odlučila iskoristiti mogućnost aktivnog sudjelovanja u radu županijske skupštine te se izravno obratiti županijskim vijećnicima. Potruditi ćemo se na najbolji mogući način obrazložiti naš stav protiv tog monstruoznog nauma svima, a posebno vijećnicima na kojima je odluka.

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI