Neovisni novinarski portal
3.8.2021.
EKOLOGIJA / GRAĐANI
Ilustracija: priobalni kamenolom nedaleko od Marčane (foto: Google)

‘Je li živjeti uz kamenolome život kakav želite u Marčani?’

Ilustracija: priobalni kamenolom nedaleko od Marčane (foto: Google)

Udruge Zelena Istra i Murva organiziraju tribinu  “Je li živjeti uz kamenolome život kakav želite u Marčani?” u petak 3. studenog 2017 u 19:00 sati u prostorijama komunalne tvrtke Mandalena u Marčani, na adresi Marčana 161.

S obzirom da Marčani prijeti otvaranje dvaju kamenoloma, čija je ukupna veličina eksploatacijskih polja 90 hektara, organizira se tribina s ciljem informiranja stanovnika Marčane i okolnih mjesta o pogubnim posljedicama takvog zahvata.

Na inicijativu grupe mještana Marčane pokrenut je postupak na sudu koji je rezultirao poništenjem Rješenja Ministarstva zaštite okoliša o prihvatljivosti kamenoloma Marčana i Marčana 1 za okoliš. Očekuje se da će zainteresirani investitor pokušati opet pokrenuti iste postupke. Što učiniti kad «studije utjecaja na okoliš ne vrijede ni papira na kojima su napisane»? Naime, u veljači 2013. objavljena je «Rudarsko-geološka studija potencijala gospodarenja mineralnim sirovinama Istarske županije» u kojoj sam izrađivač navodi kako «studije utjecaja na okoliš ne vrijede ni papira na kojima su napisane». Što učiniti i kako se zaštiti pokušat će dati odgovor sudionici tribine.

Dušica Radojčić iz Zelene Istre će, uz moderiranje, govoriti o rezultatima anketiranja građana Istre koji žive pored kamenoloma o njihovoj kvaliteti života. Svoja neposredna i gorka iskustva dugogodišnjeg života uz kamenolom iznijet će Dragutin Bužić, predstavnik inicijative građana koji žive u susjedstvu kamenoloma Vilanija. Robert Baćac, samostalni konzultant, govorit će o suprotstavljenosti kamenoloma i ulaganja u razvoj seoskog turizma. Mario Božac iz Marčane će izvijestiti o motivaciji grupe građana i o tijeku sudskog spora. Srećko Peršić iz udruge Murva informirat će prisutne o inicijativi za pokretanje lokalnog referenduma protiv kamenoloma.

Prema rezultatima ankete koju je provela Zelena Istra među građanima koji žive pored kamenoloma, 47% ispitanih odgovara da zbog blizine kamenoloma ne bi mogli prodati svoj stambeni objekt, a ostalih 43% da bi to bilo vrlo teško i to samo po znatno nižoj cijeni od njegove stvarne vrijednosti. Za navedene kao i za ostale štete ne postoji nikakav sustav kompenzacije.

Iz udruga pozivaju građane da se odazovu na tribinu i sudjeluju u diskusiji o tome kako zaštititi svoje zdravlje, imovinu i gospodarsku djelatnost.

Ilustracija: Ožiljci – priobalni kamenolom nedaleko od Marčane (foto: Google)

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI