Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Ilustracija

“Izvanredno stanje” :
Nema ni pedijatara, ali imamo ministricu Murganić…

Ilustracija

Sve izvanrednije od izvanrednijeg. Dobro je rekla predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.“ Hrvatska je u izvanrednom stanju. Traže se izvanredne mjere.“ Ne samo da nas je sve manje, jer smo očito i jedni drugima postali neprivlačni, ne sviđamo se ni sebi ni drugima ovako frustrirani i negativni, ali i da nas ima, otkriva RTL televizija, problem je što nema pedijatara, pa je pitanje tko bi se brinuo za zdravlje našeg podmlatka.

Predsjednica zaziva žurnu demografsku revitalizaciju. Parcijalne mjere nisu dovoljne, zabrinuto će KGK.. Premijer Andrej Plenković ne misli tako, jer Hrvatska ima Vladu odlučnu rješavati probleme, tako su radili u svemu, pa će i u demografiji. Predsjednica je zagovarala ministarstvo demografije, ali, „ajde, budite realni“, veli Plenković, „pa imamo ministricu Murganić“, a kad nju imamo što nam treba Ministarstvo!
Pedijatri upozoravaju na alarmantan podatak. U Hrvatskoj, javlja RTL, već sada nedostaje 50-ak pedijatrijskih timova. Uskoro će se za pregled djeteta čekati kao za magnetnu rezonancu ili PET/CT
Jer, Hrvatska treba, saznajemo, 331, a trenutno ima svega 284 pedijatrijska tima, što znači da ih već danas manjka 47. A 2021. falit će ih čak 226 !
Kad se ima u vidu da u prosjeku godišnje pedijatri obave između 10 i 11 tisuća pregleda djece, ispada da se svakom djetetu u prosjeku posvete tek 3 minute. Deficit pedijatara najveći je u Zagrebačkoj, Međimurskoj, Zadarskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.
A unatoč svemu, naš je premijer optimističan, nimalo zabrinut za zdravlje novih naraštaja. Ali, ne zato što očekuje nagli priliv pedijatara iz „regiona“, pardon, susjedstva, nego zato što imamo ministricu Murganić. Sasvim posvećenu zadatku. Novom Obiteljskom zakonu. Koji će riješiti sve, uključujući i pedijatrijske, probleme ove retrogradne zemlje. Koja se definira definicijom obitelji. Muž, žena i dijete. Ako to neće natjerati hrvatske „obitelji“ da porade na natalitetu, ne bi li sačuvale svoj obiteljski status, e onda ni ministrica Murganić ništa ne može…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI