Neovisni novinarski portal
23.10.2021.
PROSVJED
Petar Preradović i golub, za vrijeme pros(v)jeda (foto TRIS/G. Šimac)

Prosjed, a ne prosvjed:
‘Kad invalidi moraju prosvjedovati, a zdravi sjede okolo na kavi’

Petar Preradović i golub, za vrijeme pros(v)jeda (foto TRIS/G. Šimac)

– Kad invalidi moraju prosvjedovat, a zdravi sjede okolo na kavi. Moj naklon do zemlje gospodinu u invalidskim kolicima. Špiceri, ugledajte se… – rekao je profesor  Ivan Pokupec,  aktivist za prava za osobe s invadilitetom i supredsjednik stranke Slobodna Hrvatska večeras na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Tamo je bio organiziran prosvjed Slobodne Hrvatske nazvan  Prosvjed za rušenje poreza na nekretnine i lažljive Vlade!.

Međutim, prosvjed je više nalikovao na prosjed, jer je većina osoba na Cvjetnom trgu prosjedila vrijeme prosvjeda. Uglavnom ispijajući pića ili žvačući obroke u obližnjim restoranima i kafićima. Prosvjednika je bilo malo. Ispunili su jedva trećinu nevelikog trga, onoga što je preostalo od okupacije terasama. Znatno više je bilo policajaca. Od prosvjednika. A možda i od prosjednika.

– Reći ću samo ljudima koji ispijaju kavicu, jer njima nije jasno. Ili još gore: jasno im je ali ih nije briga. Ne shvaćaju da smo ovdje danas zbog njih. Za njihove obitelji, kako oni sutra ne bi morali svoju djecu ispraćati na Glavnom kolodvoru i na zagrebačkom aerodromu. Zbog toga smo danas ovdje. Kažu ljudi: premali smo, ne odlučujemo mi. Ja im kažem: o budućnosti moje djece odlučujem ja – kazao je Pokupec. 

– Pitam vas koji ovdje bezbrižno prolazite: koga se bojite? Čega se bojite? Prosvjed nisam ja. Prosvjed ste vi. Budućnost smo mi… – nastavio je.

– Lopovi! – povikao je netko ispod spomenika Petru Preradoviću, kojemu je na glavi sjedio golub.

Prosvjed je završio. Prosvjednici s ukupno šest transparenata su se razišli.

Prosjednici su ostali sjediti na terasama.

Evo i nekoliko fotografija.

Ivan Pokupec (foto TRIS/G. Šimac)

Prosjed

Petar Preradović i golub, za vrijeme pros(v)jeda (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI