Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
MEDIJI / PROSVJED
HND poziva na prosvjed zbog ukidanja emisije HTV-a “Hrvatska uživo”

HND poziva na prosvjed zbog ukidanja emisije HTV-a “Hrvatska uživo”

Povodom ukidanja emisije HTV-a „Hrvatska uživo“ HND u petak, 15. rujna, u 9 sati organizira prosvjed ispred zgrade Hrvatskog sabora. Emisija, koja je godinama bila primjer programa kakav bi javni medijski servis trebao njegovati i u kojoj su objavljivane informacije o ljudima i događajima koji nisu mogli dobiti zasluženo mjesto u drugim programima, bez logičnog objašnjenje i u posljednjem trenutku je ukinuta, iako je bila planirana u jesenskoj programskoj shemi HTV-a.

Neargumentirano ukidanje emisije HRT-a „Hrvatska uživo“ posljednji je u nizu napada na Ustavom zajamčena prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te napad na pravo svake osobe na slobodu izražavanja i mišljenja.
HND organizacijom prosvjednog skupa želi još jednom javno upozoriti da je neophodno hitno ustanoviti zadovoljavajuće profesionalne standarde na javnoj televiziji. Povratak emisije „Hrvatska uživo“ u program HRT-a, koji ovim prosvjedom zahtijevamo u ime novinarskih profesionalaca i čitave hrvatske javnosti, neminovan je prvi korak u tom smjeru.
Podršku prosvjedu dale su i međunarodne novinarske organizacije na čelu s Europskom federacijom novinara, a na ukidanje emisije „Hrvatska uživo“ reagirale su mnoge organizacije civilnog društva, skupine građana te pojedinci, uključujući i pisma vodećim političarima te poruke na društvenim mrežama. Pokrenuta je i peticija pod nazivom “Želimo ostanak emisije Hrvatska uživo” koju je dosad potpisalo oko 5 tisuća ljudi.
Osim Hrvatskog novinarskog društva, koje je jučer priopćenjem osudilo ukidanje emisije i verbalni napad na novinarku Maju Sever, na ukidanje emisije reagirao je GONG, uputivši pismo saborskom Odboru za medije u kojem navodi kako je “Hrvatska uživo oaza novinarstva u bespućima programa javne televizije, koja se redovito nalazi pod neslužbenim šikaniranjem vlastite kuće”.
Podrška je stigla i od inicijative “Pomozimo djeci s invaliditetom” koja ističe da je emisija kontinuirano i sustavno pratila njihove aktivnosti od početka njihova djelovanja, kojim su nastojali poboljšati kvalitetu života djece s teškoćama i osoba s invaliditetom.
Emisiju su podržali i Zaklada Solidarna, Centar za mirovne studije, inicijativa Are You Syrious, Udruga Riječko srce, Zagreb Pride, VoxFeminae, Udruga roditelja Oko, Savez samostalnih sindikata Hrvatske te brojne druge udruge. Podrška je stigla i od brojnih oporbenih zastupnika i političara, a SDP je najavio da će zatražiti sazivanje izvanredne sjednice saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na temu stanja na HRT-u.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI