Neovisni novinarski portal
5.3.2024.
POLITIKA
Davor Bernardić preživio glasanje o povjerenju: Nastavljamo raditi za Hrvatsku!

Davor Bernardić preživio glasanje o povjerenju:
Nastavljamo raditi za Hrvatsku!

 Davor Bernardić dobio je povjerenje Glavnog odbora SDP-a , koji broji gotovo stotinu članova, da nastavi voditi stranku. Epilog krize vodstva u glavnoj stranci hrvatske opozicije nije neočekivan, jer je nakon potpore koju je prije nekoliko dana dobio od Predsjedništva, bilo gotovo sasvim izvjesno da od Glavnog odbora ne mora strahovati s obzirom da mu je to stranačko tijelo većinski sklono. Da bi mu bilo izglasano nepovjerenje čak dvije trećine članova Glavnog odbora trebalo je „otkazati poslušnost“ šefu stranke. Malo tko je vjerovao da bi do toga moglo doći.

Neposredno nakon još jedne potvrde legitimiteta u stranci unatrag zadnjih deset mjeseci otkako je izabran na čelo SDP-a, Bernardić je zahvalio stranačkim kolegama na „jednoglasnoj podršci uz četiri glasa suzdržana“ te izjavio da je SDP stabilna stranka i jedina alternativa HDZ-u čija je loša Vlada opterećena teškim optužbama, a „Plijenković dijeli plijen“ u državnim poduzećima. – Nastavljamo dalje raditi za Hrvatsku – poručio je čelnik SDP-a.

Glavni odbor sastao se u 10 sati i dobra četiri sata trajala je rasprava prije glasanja o povjerenju predsjedniku SDP-a. Glavni prijepor nastao je oko toga hoće li se glasati javno ili tajno, pri čemu je zagovornika javnog glasanja bilo znatno više. Kako je izjavio Zlatko Komadina uoči sjednice, svi članovi GO predstavljaju ljude u regionalnim i lokalnim organizacijama i red je da njihovo članstvo zna kakav stav o šefu stranke zastupaju. S druge strane, dio članova smatrao je da je povratak na javno glasanje korak unatrag u smislu demokratskih procedura koje su u SDP-u odavno afirmirane. Na kraju, Davor Bernardić je dobio povjerenje svojih kolega „poslovnički“, javnim glasanjem…

Protivno očekivanjima ususret prijelomnom zasjedanju Glavnog odbora, nesuglasja i gotovo evidentni raskol u stranci u priličnoj su mjeri neutralizirani, pa su i prevladavajući tonovi u raspravi bili izrazito pomirljivi. Sve je vodilo k tome da socijaldemokrati zbiju redove i pokušaju naći snage za novu homogenizaciju i osnaženje stranke kako bi se vratila na političku scenu kao relevantan politički faktor.

Sa sjednice GO SDP-a javnost je bila isključena. Novinari su svjedočili samo početku sjednice i prvom obraćanju predsjednika Davora Bernardića, nakon čega je Glavni odbor bio zatvoren za javnost.

– Kada sam prije nekoliko mjeseci pozvao premijera Plenkovića na dijalog, tada su me ismijavali, a danas su nam poznati motivi. Ovo je nastavak pretvorbe i privatizacije! Nakon traženja ostavke ministra Zdravka Marića krenula je neviđena hajka na SDP i na mene osobno. Ali mi i dalje inzistiramo na istini o Agrokoru i na istražnom povjerenstvu. Neka Plenković i Todorić dođu na povjerenstvu i objasne što su radili na noćnim sastancima u Vladi’, rekao je Bernardić tada, nakon čega je iza zatvorenih vrata sjednica nastavljena u sasvim drugom tonu, kako javljaju neki mediji pozivajući se na neslužbene izvore.

Navodno je Bernardić sasuo paljbu na svoje kritičare, dio saborskih zastupnika koji su ga u zadnje vrijeme otvoreno, javno prozivali i pozivali da odstupi. No, ni kritičari nisu ostali nijemi, pa je i šef Partije čuo niz zamjerki na svoj račun.

Sudbina dvoje SDP-ovih zastupnika, Milanke Opačić i Miranda Mrsića za koje se najavljivalo glasanje o eventualnim sankcijama zbog nanošenja štete ugledu stranke, a govorilo se da bi mogli biti čak i isključeni iz SDP-a, još uvijek je neizvjesna. Kako donosi net.hr, Bernardić je novinarima o tome rekao:

– Članovi GO imaju svoju glavu i stav, a o unutarstranačkim stvarima ćemo razgovarati unutar stranke. Jedno je sigurno: način da se preko medija vodi politika koja šteti SDP-u se više neće nastaviti .

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI