Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
PRIOPĆENJE
Zuckerberg (foto Facebook)

Tata Facebooka ide na dva mjeseca porodiljnog dopusta, a može na četiri

Zuckerberg (foto Facebook)

Tata Facebooka Mark Zuckerberg najavio je da će uzeti dva mjeseca porodiljnog dopusta nakon što mu se rodi druga kći, kako je objavio. Na Facebooku, dakako. Ono što u Hrvatskoj zovemo porodiljni ili rodiljni dopust, u SAD-u se naziva očinskim ili majčinskim dopustom, ovisno o spolu i ulozi dotičnog roditelja.

– Kada se rodila Max, uzeo sam dva mjeseca očinskog dopusta. Uvijek ću biti zahvalan što sam mogao provesti tako puno vremena s njome u njezinim prvim mjesecima života. Naša nova kćer će uskoro doći na svijet, i planiram ponovno uzeti dva mjeseca očinskog dopusta. Ovoga puta ću iskoristiti prednosti mogućnost koje nudi Facebook da dopust uzmem u dijelovima – usput hvali Zuckerberg vlastito poduzeće Facebook.
Najprije će uzeti mjesec dana slobodno kada se djevojčica rodi ako bi bio s majkom Priscillom i curama u početku, a onda će dopust ponovno uzeti u prosincu ove godine, kako bi bili svi zajedno, veli on u svojoj Facebook objavi na svojemu Facebook profilu.
Zuckerberg je uzeo dva mjeseca porodiljnog dopusta i nakon rođenja svoje prve kćeri Maxime Chan Zuckerberg 2015. godine. Time Zuckerberge usput pokazuje kako je on skroman jer poduzeće Facebook zapravo nudi četiri mjeseca porodiljnog dopusta svojim zaposlenicima, a on, eto, uzima samo pola od toga što mu nudi poslodavac, tj. on sam. Odluku da Facebook dade 4 mjeseca porodiljnog svojim radnicima temelji na istraživanju koje je pokazalo kako je dobro da roditelji borave s novorođenom djecom, te da je to super za čitavu obitelj.
– Mi na Facebooku imamo pravo na četiri mjeseca očinskog ili majčinskog dopusta jer su studije pokazale da je, kada zaposleni roditelji borave (troše vrijeme) sa svojom novorođenčadi, to dobro za cijelu obitelj – zaključuje Facebookovac Zuckerberg.
On se nimalo ne boji kako bi mu poduzeće Facebook moglo poslovno posrnuti ili propasti dok je čvrsta ruka Facebooka na porodiljnom dopustu.
– Prilično sam siguran kako će ured i dalje biti na čvrstim nogama kad se vratim – zaključuje tata Zuckerberg.
Ova njegova objava na Facebooku zasad ima oko 702 tisuće lajkova, te jej podijeljena 19.204 puta. 
Ima i mnoštvo komentara, a među njima su i oni iz Švedske, Njemačke,  Kanade i drugih zemalja, u kojima oca Zuckerberga obavještavaju kako u nekima od tih država roditelji imaju pravo na godinu i više porodiljnog dopusta.

Zuckerberg (foto Facebook)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI