Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GRAĐANI / POLITIKA
Arhiva - Ilustracija: Mario Jurjević

Građanski otpor ima smisla/A. Plenković:
Odgoda poreza na nekretnine će biti najbolje rješenje

Arhiva - Ilustracija: Mario Jurjević

Otpor građana države Hrvatske protiv nakane uvođenja poreza nekretnine se zasad, čini se, isplatio. Državni premijer A. Plenković (HDZ) je na HRT-u kazao kako će ‘odgoda biti najbolje rješenje‘. To je za brojne građane koji su se usprotivili tome porezu dobra vijest, ako je vjerovati političarma. A to najčešće nije lako, jer je, primjerice, upravo HDZ u svojoj predizbornoj kampanji bio protiv uvođenja poreza nekretnine, da bi ga potom uveo čim je zasjeo na vlast, te dok je tzv. oporba o tome beskrvno šutjela.

 A. Plenković kaže kako oni ‘osluškuju bilo naroda’. A s obzirom da se bio naroda uzlupalo radi još jednog poreza (razmahale su se internetske peticije, najavljivali su se prosvjedi, građanski neposlusi  i slično…), Plenković i HDZ su odlučili zasad zabetonirati porez na nekretnine.

Dodatna pedagogija

– Osluškujemo bilo naroda, mada treba napomenuti da je ovaj porez, u okviru zakona o lokalnim porezima, prošao raspravu u Saboru kao dio paketa porezne reforme još prošle godine. No zaključak razgovora s ministrom financija i drugima u Vladi jeste da je potrebna dodatna pedagogija ne samo građana već i lokalne samouprave jer je cilj ovog poreza da bude prihod samoupravnih jedinica. Radi se o svojevrsnom pojednostavljenju komunalne naknade i spomeničke rente – veli A. Plenković. 
Znači, potrebna je ‘dodatna pedagogija’, kako  kaže. Očito je da državni vrh hrvatski puk smatra neobrazovanom svjetinom (za što, doduše, postoje i neki opipljivi dokazi uočeni u izbornim vremenima) koja nije sposobna usvojiti ni osnove matematike, te nije u stanju shvatiti da je svako uvođenje novog poreza dodatno opterećenje za njihove budžete.

‘Šta me briga’ nema smisla

-Prevladava stajalište, nakon dodatne analize, da se predloži odgoda poreza za dogledno vrijeme – dijele ga i naši partneri. Treba pomoći samoupravi i smiriti tenzije. Ovakvi porezi postoje i u drugim zemljama, Hrvatska je u komparativnoj analizi najniža ali s obzirom na kulturu vezanosti za nekretnine i raspravi koja nije pojašnjena – odgoda će biti najbolje rješenje – zaključio je A. Plenković što bi, ako je za vjerovati, trebalo značiti da takvog poreza u dogledno vrijeme neće biti.
Ujedno, to bi trebalo značiti i kako širi i intezivniji otpor građana naspram učestalo loših politika kakve već desetljećima provode hrvatske vlade – ima smisla. Te kako prevladavajuća nezainteresiranost većeg dijela građana za sudjelovanje u političkim procesima, opća apatija i ‘šta me briga’ stajalište – nemaju smisla.

Arhiva – Ilustracija: Mario Jurjević

Tags: ,

VEZANE VIJESTI