Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
POLITIKA
Šibenski SDP: Šibenski Vodovod očito ima novca “na bacanje”, pa neka smanji cijenu vode građanima

Šibenski SDP:
Šibenski Vodovod očito ima novca “na bacanje”, pa neka smanji cijenu vode građanima

Šibenski Vodovod očito ima novca za bacanje: kupovanje dionica Jadranske banke i kreditna jamstva Nogometnom klubu Šibeniku, pa neka smanji cijenu vode građanima, poručili su šibenski SDP-ovci Anita Jakšić i Joško Šupe sa konferencije za novinare.

Nakon informacije kako je s računa šibenskog “Vodova i odvodnje”, ovrhom skinuto 1,2 milijuna kuna zbog kreditnog jamstva za Hrvatski nogometni klub Šibenik, reagirali su iz šibenskog SDP-a pozivajući na odgovornost gradonačelnika  Željka Burića.
– Ako šibenski Vodovod ima toliko novaca da kupuje dionice Jadranske banke, ako ima toliko novaca da daje kreditna jamstva nogometnom klubu, i tko zna kome još, zašto su cijene vodovodnih usluga toliko visoke, pitala je Anita Jakšić.
-Smisao svakog komunalnog poduzeća je da ne donosi dobit vlasniku a da pruža što kvalitetnije usluge svim građanima, a mi imamo situaciju da neki dijelovi grada Šibenika nemaju vodu. Plaćamo visoku cijenu vode da bi se na kraju tim novcem kreditirali nogometni klubovi i banke, odnosno novac se baca u vjetar, dodala je Jakšić koja je podsjetila kako su vijećnici SDP, još 2015.  godine u šibenskom Gradskom vijeću tražili ukidanje naknade za razvoj odvodnje  koja iznosi dvije kune po m3, a koja je uvedena kako bi se započelo s projektom izgradnje kolektora za jugoistočni dio grada. SDP je ukidanje naknade tražio jer su u međuvremenu 90 posto iznosa kredita za prvu fazu projekta izgradnje kolektora preuzele Hrvatske vode, a druga faza se financira iz fondova Europske unije. No njihov prijedlog nije usvojen.
Joško Šupe najavljuje kako će s istim prijedlogom izaći na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Šibenik.
-Mi ćemo ponovno zatražiti da se preispita cijena vode, iako će to vjerojatno biti pucanj u prazno. Podržati ćemo uvođenje svake dodatne naknade samo ako je ona u svrhu razvoja. Ali ukoliko novac ide za neke druge namjene, onda nema smisla da građani i dalje plaćaju tu naknadu.
Šupe je prozvao i gradonačelnika Burića zbog izjave kako omu nije poznato da je račun Vodovoda ovršen zbog kredita Nogometnom klubu Šibenik.
– Omiljena poštapalica gradonačelnika Burića tijekom izborne kampanje bila je kako oporbeni vijećnici i njegovi protukandidati “ne znaju i ne razumiju ništa”. I sada kada se dogodi ovako nešto upravo on postaje neznalica i neupućen i pere ruke od svega. Gradonačelnik, kao predsjednik Skupštine Vodovoda, itekako treba biti upućen i treba preuzeti odgovornost za ovo što se dogodilo jer je nedopustivo da se jedno komunalno poduzeće bavi ovakvim stvarima. Hoće li “Vodovod i odvodnja” postati “Vodovodna banka”? Je li to smisao funkcioniranja jednog komunalnog poduzeće?, zaključio je Joško Šupe.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI