Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
POLITIKA
Bojom oštećen izlog prostorija kninskog Pododbora SKD Prosvjeta (Foto: tris/H. Pavić)

Knin ususret obljetnici Oluje – uhata U i uništene ćirilićne natpise ovdje više nitko ne primjećuje

Bojom oštećen izlog prostorija kninskog Pododbora SKD Prosvjeta (Foto: tris/H. Pavić)

Jesu li uhata ‘U’ s križem usred ušica govor mržnje? Da li je ispisivanje tih znakova i uništavanje ćirilićnih natpisa na prostorijama kninskog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta k tome i kazneno djelo uništenja i oštećenja tuđe stvari? Uhato ‘U’ i crnim sprejem uništeni natpisi na prostorijama SKD Prosvjeta crna su stvarnost Knina,  uvjerili smo se pri posjetu gradu,  no nju kao takvu već su svi prihvatili i ne misle je mijenjati.

Ono što u Kninu danas uistinu šokira, više od ovih provokacija ususret proslavi 22. obljetnice VRO Oluje,  je – ravnodušnost.  Kako doznajemo u kafiću nasuprot prostorija kninskog Pododbora SKD Prosvjeta u Ulici Gojka Šuška,  autolak se na ovom izlogu i tabli nalazi mjesecima, a iz Policijske uprave šibensko-kninske da nitko iz Prosvjete, kao ni nitko od građana koji svakodnevno prolaze ulicom, incident nije prijavio.

Prostorije kninskog Pododbora SKD prosvjeta (Foto: Tris/H. Pavić)

Policija je tek nakon našeg upita poslala ophodnju u Ulicu Gojka Šuška. Evo što kažu:

Poštovani, vezano za Vaš današnji upit obavještavamo Vas da smo uvidom u naše evidencije utvrdili da u ovoj Policijskoj upravi, do danas, nije zaprimljena prijava na okolnosti iz Vašeg upita. Policijski službenici Policijske postaje Knin su izašli na mjesto događaja, kada su potvrđeni navodi iz Vašeg upita. Shodno tome na mjestu događaja je napravljen očevid, obaviješteno je Komunalno redarstvo Grada Knina, radi poduzimanja daljnjih mjera i radnji iz njihove nadležnosti. Osim toga obaviještena je i oštećena pravna osoba, a o ovom događaju ćemo, uz sve prikupljene obavijesti i saznanja, posebnim izvješćem, izvijestiti i Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku.

U kninskom Pododboru SKD prosvjeta ovom incidentu ne pridaju važnost. K tome, prijavljivanje kaznenog djela i brisanje boje smatraju uzaludnim.

–  Mi smo jedna kulturna ustanova i teško mi je komentirati nečiju nekulturu. Ne, to nije prvi put da se događa. A zašto nismo ništa poduzeli? Zašto nisu  poduzeli ništa policajci koji svaki dan prolaze pokraj Prosvjete? Zašto ništa nije poduzeo pomoćnik ministra kulture koji je u te natpise gledao s terase kafića? A i konobar je vidio da su to šarala djeca, četvrti, možda peti  razred osnovne škole. I što da prijavim? Da ja popravljam posao škola i obitelji? Ne želim da mi kraju prijatelj bude policajac i staklar – rezigniran je predsjednik kninskog Pododbora SKD prosvjeta Branko Čolović.

Spomen ploča rezignaciji – tablu se ne isplati čistiti? (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI