Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
POLITIKA
Kerum dogovorio koaliciju s HDZ-om u Splitu, Opara zaboravio na uvrede…

Kerum dogovorio koaliciju s HDZ-om u Splitu, Opara zaboravio na uvrede…

HDZ i HGS Željka Keruma ipak su uspjeli postići dogovor o koaliciji koja će upravljati gradom Splitom. Na prvom mjestu im je grad, tvrde dojučerašnji ljuti neprijatelji koji su se obećali ponovo sresti samo na sudu! Zar još itko na takve floskule pada? Njima je do grada koliko i do lanjskog snijega…

Kako javlja Slobodna Dalmacija, u ponedjeljak će se sastati splitsko Gradsko vijeće, ali ništa od konstituiranja gradske vlasti jer su obje pregovaračke strane, predvođene HDZ-ovim Petrom Škorićem i HGS-ovim Željkom Kerumom, zaključile da im treba dodatnih dva tjedna za usuglašavanje oko „podjele plijena“. Zasad je poznato tek da će novi predsjednik Gradskog vijeća biti iz redova Kerumove Hrvatske građanske stranke. Toliko o Želinim „kletvama“ upućivanim HDZ-u. Nova, konstituirajuća, sjednica GV-a Splita, održat će se, kako se najavljuje , 17. srpnja.

Partneri, navodno, trebaju postići suglasje oko programskih projekata dviju stranaka koji bi definirali razvojne pravce gradske politike, a istodobno će akteri koalicije voditi i pregovore oko nacrta budućeg proračuna bez kojega Split funkcionira već neko vrijeme, „osuđen“ na privremeno financiranje koje ima svoje ozbiljne limite i predstavlja kočnicu u dinamiziranju razvoja grada.

Andro Krstulović Opara u Nu2 (Snimka zaslona)

Pravo je pitanje kako će, i koliko dugo, nakon svega moći surađivati HDZ-ov gradonačelnik Andro Krstulović Opara i HGS-ov čelnik Željko Kerum nakon predizborne razmjene paljbe koja je u hrvatskom političkom prostoru dotad bila nezabilježena. Može li častan čovjek, samo radi vlasti i moći, radi osobnih, i interesa svoje stranke, preći preko uvreda i javnih difamacija kakve je Opara doživio od Keruma? Više puta hrvatska javnost je od Keruma čula kako je Krstulović Opara “lopina”, da je ukrao izbore, u sučeljavanju ga nazivao „pederčinom“, optuživao ga kako se prostituirao u Milanu… Zar se to može oprostiti? Kako obitelj Andre Krstulovića Opare, koja je bila prisiljena otrpjeti takve neugodnosti i javno sramoćenje bez podastiranja ikakvih argumenata, može preko toga prijeći?

Je li moguće da su hrvatski političari do te mjere vlastohlepni i nemoralni da su spremni mirno obrisati popljuvani obraz i pružiti ruku pljuvaču kao da ništa i nije bilo?! Da im ništa ne znači ni njihov osobni, ljudski integritet i politički kredibilitet ako njime trebaju „kupiti“ vlast? Tko takvim ljudima uopće može vjerovati, i što Splićani mogu očekivati od onih koji ne drže ni do vlastitog obraza? Taman koliko i onima koji kontaminiraju politički prostor psovkama, uličarskim primitivizmom i najvulgarnijim oblikom javnog komuniciranja. Teško Splitu! A kakvi su nam političari takva je i država…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI