Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
EKOLOGIJA / VODA
Greenpeace: Plastika za jednokratnu upotrebu guši naša mora i tome moramo stati na kraj!

Greenpeace:
Plastika za jednokratnu upotrebu guši naša mora i tome moramo stati na kraj!

U sklopu mediteranske turneje “Više Mediterana, manje plastike”, Greenpeaceov brod „Rainbow Warrior III“ stigao je u Rijeku. Na brodu je danas održana tiskovna konferencija na kojoj je upozoreno na alarmantno stanje u vezi onečišćenja plastikom u Jadranu i na Mediteranu.

Najezda plastike ubrzano pretvara naša mora u najveća odlagališta otpada na svijetu, ugrožava morske životinje te dospijeva u hranidbeni lanac, zato što se plastika u moru usitnjava te prelazi u mikroplastiku. U Sredozemnom moru plastični ostaci pronađeni su u malim ribama, morskim pticama, kornjačama te želucima ulješura. Znanstvenici procjenjuju da u Sredozemnom moru već sad pluta 1 455 tona plastike.

Rainbow Warrior III/Foto: Greenpeace/Filip Brala

– Plastika za jednokratnu upotrebu guši naša mora i ugrožava morske životinje. Neke plastične proizvode, poput žličice za miješanje kave, koristimo doslovno nekoliko sekundi, a u okolišu se zadržavaju stotinama godinama. Stanje je krajnje alarmantno i tome moramo stati na kraj! Pozivamo građane da potpišu našu peticiju SPASIMO MEDITERAN OD NAJEZDE PLASTIKE te da kažu ne plastici za jednokratnu upotrebu!,  rekla je Mihaela Bogeljić, voditeljica kampanje.
Većina plastike koja završi u oceanima i morima dolazi s kopna, čak 80%, a treba joj stotine godina da se razgradi. Greenpeace je objavio izvještaj „Sredozemlje zatrpano plastikom” koji pokazuje da je u svjetskim razmjerima 60-80% morskog otpada plastika te da prosječna gustoća plastičnog otpada u Sredozemnom bazenu iznosi 1 komad na svaka 4 m2, što je usporedivo s nakupljanjem plastičnog otpada u pet suptropskih oceanskih vrtloga.

Građani su potpisivali peticiju “SPASIMO MEDITERAN OD NAJEZDE PLASTIKE”/Foto.:Green peace/Filip Brala

– Ovih tjedana i mjeseci dok EU donosi nove propise o otpadu i plastici, pozivamo ministra Tomislava Ćorića da se zauzme za što strože mjere smanjenja plastičnog zagađenja! Fokus treba biti na smanjenju plastike u nastanku i na višekratnoj upotrebi, a tek onda na recikliranju, što je do sada bio slučaj. Posebno tražimo da se uvede proširena odgovornost proizvođača, odnosno obaveza sudjelovanja u trošku smanjenja i zbrinjavanja plastičnog otpada,  istaknuo je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.
Rainbow Warrior je prije Hrvatske posjetio Španjolsku i Italiju, gdje je Greenpeace provodio istraživanje mora, a nakon Rijeke isplovit će prema južnodalmatinskim otocima koji su posebno na udaru te će u suradnji sa znanstvenicima iz Društva za istraživanje mora – 20000 milja dokumentirati onečišćenje plastičnim otpadom.
Inače, Greenpeaceov brod je u Rijeku stigao jučer, na obljetnicu miniranja i potapanja prvog “Rainbow Warriora” 1985. godine od strane francuskih tajnih službi na Novom Zelandu, kada je prosvjedovao protiv francuskih nuklearnih pokusa. Brodom je i tada zapovijedao sadašnji kapetan i dugogodišnji aktivist Peter Willcox.

Kapetan broda Peter Willcox/Foto: Greenpeace/Filip Brala

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI