Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Ovako će u subotu i naš Željko - ilustracija Wikipedia

Vitez Željko

Ovako će u subotu i naš Željko - ilustracija Wikipedia

Željko Reiner, bivši predsjednik pa potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik, ministar, primarijus doktor, HDZ-ovac, počasni predsjednik ovoga i onoga i tako dalje… isti onaj koji je par dana skokom geparda zasjeo u fotelju saborskog šefa kada je iz nje izletio psihijatar Petrov, postat će – vitez. Kakva vijest. Kako javljaju iz njegova kabineta, u zagrebačkoj katedrali u subotu 13. svibnja s početkom u 10 sati bit će upriličen prvi obred proglašenja hrvatskih vitezova Viteškog Reda Svetog Groba Jeruzalemskog, od kojih će jedan biti i potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner.

Vjerojatno će pritom odjeven u smoking s bijelom leptir mašnom, te će biti zaogrnut velikim bijelim ili svijetlokrem plaštom s istaknutim velikim crvenim križevima i manjim plusevima, a kitit će ga i pripadajuća medalja Viteškoga Reda Svetoga Groba Jeruzalemskog.
Neće Reiner jedini biti vitez: kolege vitezovi će pritom postati još šestorica tzv. laika i dva svećenika.

Na ovu ceremonijalnu kostimiranu priredbu u zagrebačku katedralu pristiže i šef svih vitezova te vrste, tj. Veliki meštar Viteškoga Reda Svetoga Groba Jeruzalemskog, američki kardinal Edwin Frederick O’Brien, a koji će, kažu ‘predvoditi euharistijsko slavlje i sam obred’.
Isti O’Brien je potpisao 16. veljače 2017. dekret kojime je kardinal Josip Bozanić imenovan takozvanim Velikim Priorom za Magistralnu delegaciju Reda u Republici Hrvatskoj.
To dijelom objašnjava i susrete priora Bozanića i skorog viteza Željka u ZG-nadbiskupiji, gdje su se često susretali.
– U podužem razgovoru razmatrana su aktualna pitanja s posebnim naglaskom na odnos Crkve i države – kako je pojasnio Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije nakon jednog takvog sastanka te dvojice kolega iz Reda Svetoga Groba Jeruzalemskog.
Dakako, crkvena i svjetovna vlast se u Hrvatskoj se ne miješaju, a ovo je vjerovatno slučajno što se potredsjednik Hrvatskog sabora ovitežuje u zagrebačkoj katedrali.

Dva viteza (foto Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskpije)

– Ne smije se smetnuti s uma da se golema većina građana izjasnila vjernicima i da su zlonamjerne interpretacije kako se crkva previše miješa u život države i ljudi koji nisu vjernici – rekao je jednom prilikom novinarima upitan o sprezi crkve i države skori vitez Željko.
Ali, da je vitez postat lako, postao bi vitez svatko.
Nije se Reineru viteštvo strmoglavilo s neba, već je on ka tituli viteza kretao odozdo. Kako kažu, tri godine je Reiner, baš dok je predsjednikovao najvišim hrvatskim državnim tijelom za plaću od 20-ak tisuća kuna neto, imao vremena i za predane pripreme i duhovne regereracije.
– Prije obreda proglašenja hrvatski vitezovi su prethodno gotovo tri zadnje godine prolazili duhovne obnove i pripremali se za vitezove jedinog viteškog reda koji je izravno podređen Svetom Ocu papi – vele iz kabineta Ž. Reinera.
Pretpostavlja se kako akademik vitez Reiner nije mogao izbjeći tu titulu i da je htio jer je geslo Viteškog Reda Svetog Groba Jeruzalemskog „Deus lo vult“ odnosno “Bog to želi”.

Ovako će u subotu i naš Željko – ilustracija Wikipedia

Inače ta viteška skupina nastala po završetku Prvog križarskog rata, procjenjuje se da ima oko 23.000 članova u 52 namjesništva diljem svijeta, uključujući i vladare, prinčeve i njihove supruge, te šefove država iz zemalja kao što su Španjolska, Belgija, Monako, Luksemburg i Lihtenštajn.
Povijest uči kako je najistaknutiji hrvatski vitez Svetoga groba bio Alojzije Stepinac koji je to postao je 15. srpnja 1937. godine.
Valja znati kako se članstvo u redu  dobiva isključivo preko pozivnice, a članovi moraju biti aktivni katolici, dobroga ponašanja, te minimalno 25 godina starosti. Članovi mogu biti protjerani iz reda u okolnostima u kojima se krše pravila ponašanja.
Nemamo informaciju hoće li na priredbi – viteškom igrokazu u katedrali biti Marko Perković Thompson, popularni pjevač i predani katolik (uglazbio je i  stihove jednog biskupa).
Thompson je pak poznat i kao autor megahit skladbe E moj narode, u kojoj među ostalim pjeva:
Antikristi i masoni
Komunisti ovi, oni
Šire sotonske fraze
Da nas poraze
E, moj narode, e, moj narode

Reiner ispred katedrale u kojoj će u subotu nastupiti na kostimiranoj predstavi  –  foto printscreen N1

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI