Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
Sberbanka ostaje “u igri” s Agrokorom: Nakon standstill aranžmana, nudi se spasonosni roll up (?!)

Sberbanka ostaje “u igri” s Agrokorom:
Nakon standstill aranžmana, nudi se spasonosni roll up (?!)

Drugi čovjek ruske Sberbanke Maksim Poletaev stigao je u Zagreb, obavio razgovor s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i njegovom „desnom rukom“ potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić, te izrazio nadu da će se naći rješenje za Agrokor u čijem daljnjem financiranju će sudjelovati ovisno o razini suradnje. Umjesto standstill aranžmana, Ramljak kreditorima nudi roll up. I eto rješenja!

Tako su se ipak ponešto smirile strasti, a sudeći po izjavama izvanrednog povjerenika za Agrokor i premijera Plenkovića, bit će novaca za posrnulu kompaniju i više negoli su tražili , i to od domaćih banaka. A Agrokoru treba u roku najhitnije (do polovine lipnja) bar 220 milijuna eura kredita kako bi popunili police i spremni dočekali sezonu.

Interes banaka, navodno, postoji, i to domaćih, pa nema potrebe da se poseže za ruskim kapitalom koji je ionako u dugovima Agrokora dominantno zastupljen s čak 1,1 milijardu eura kredita, pri čemu je Sberbanka zadnju tranšu od 100 milijuna eura Todoriću odobrila neposredno prije donošenja Plenkovićevog zakona za državnog omiljenog tajkuna.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak danas je najavio mogućnost izmjena Lex Agrokora, jer pravo prvenstva u naplati iz stečajne mase po tom zakonu imaju samo oni krediti koji su odobreni nakon donošenja ovog zakona, 10. travnja. Rusi traže da pravo prvenstva naplate dobije i njihov zadnji kredit od 100 milijuna eura, koji su odobrili kompaniji uoči donošenja Lex Todorića. Takav zahtjev povjerenik je ranije odbio i pribavio novac, preciznije 80 milijuna eura, od domaćih banaka, kojima je osigurano i pravo prvenstva. U međuvremenu je situacija eskalirala, kompaniji prijeti bankrot, pa Ramljak mijenja politiku i svim bankama nudi novi model, tzv. roll up, što bi u prijevodu značilo da im se za sto milijuna novog duga jamči povrat sto milijuna starog duga. Kako se čini, Rusi su novom ponudom zadovoljni, a isti uvjeti bit će, kaže Ramljak, ponuđeni svim kreditorima.

Dobra je vijest, veli, da njihov interes premašuje traženja Agrokorove izvanredne uprave. Bit će dakle, novaca, ali i izmjena Lex Todorića… Samo, gdje to vodi i tko će sve te nagomilane kredite vraćati?! Osim toga, ukoliko se doista pribjegne novom modelu, tv. roll upu, svi bi stari vjerovnici neskloni novom kreditiranju Agrokora, mogli ustati tužbama protiv države. A kad država plaća, zna se čiji novac troši i na čiju štetu…

Još do jučer, iz Sberbanke su poručivali da bi Vlada (hrvatska država) trebala preuzeti i dugove Agrokora kad je već odlučila posebnim zakonom štititi kompaniju. Danas, međutim,  tvrdi premijer, o tome nije bilo ni riječi.

– Ni u jednom trenutku razgovora s predstavnicima ruske Sberbanke o tome nije bilo govora- veli Plenković. Interes Sberbanke u odnosu na Agrokor bio je ” isključivo poslovnog, odnosno komercijalnog karaktera i nema nikakvog dodatnog elementa koji bi trebao stvoriti ozračje širih geopolitičkih i geostrateških interesa” – izjavio je hrvatski premijer, ma što to značilo…

Kazao je također kako je osnovna intencija Zakona o izvanrednoj upravi bila stabiliziranje hrvatske ekonomije i našeg financijskog sustava. Izvanredna uprava dogovara s kreditorima novu, svježu likvidnost koja bi na duži rok normalizirala poslovanje kompanije, što bi,, optimistično će Plenković, omogućilo restrukturiranje svih tvrtki u sustavu Agrokor. I sve to Vlada planira postići s hrvatskim novcem, hrvatskih banaka. U čemu je „kvaka 22“? Ako novaca ima, i to domaćeg, čemu panika? Boji li se premijer za Agrokor i sudbinu onih 40-ak tisuća zaposlenih ili za sebe, u slučaju da se bankrot „Potemkinovih sela“ Ivice Todorića ipak pokaže neizbježnim?

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI