Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
KULTURA
Sa susreta otprije pet godina (foto Tris/H. Pavić)

Otoci na kopnu i moru:
Makedonski, BiH i hrvatski pisci i novinari opet na Zlarinu

Sa susreta otprije pet godina (foto Tris/H. Pavić)

Međunarodni književni susret “Sa otoka na kopnu, ka otoka na moru”  ove se godine održava na otoku Zlarinu u hotelu “Koralj” od danas  pa do nedjelje (12. do 14. svibnja 2017.). Na otok ove godine stižu nagrađivane spisateljice i spisatelji iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, te iz Hrvatske, zahvaljujući udruzi “Hrvatsko-makedonska tangenta”, odnosno novinarskom i bračnom paru Mileni i Saši Georgijevskom. Bit će izložbi, razgovora, čitanja poezije i ulomka iz knjiga, posjeta muzeju i međunarodnog druženja.

– Moto ove teme opet je povezano sa osobnim poetskim stazama autora, no uz svu specifiku zemalja, kao i šireg kulturnog konteksta kojem pripadaju autori. Polazimo od jedne antologijske pjesme akademika Bogomila Đuzela “Ostrvo na kopnu”. Ona govori o sudbini Makedonije kao državi koja nema izlaz na more i koja je sa svih strana okružena zemljama, paradoksalno, kao nekakvo ostrvo na kopnu. Toj zatvorenosti zemlje pridonosi i njena geopolitička pozicija. Sa svoja četiri, a sada i pet svojih susjeda, Makedonija je u permanentnim tenzičnim relacijama, koje umjesto otvaranja puteva, komunikacija, razmjene, uporno produciraju ambijent nepovjerenja i zatvorenosti – pojašnjavaju Milena i Sašo Georgijevski.
Milena i Sašo, koji su se otprije nekoliko godina stalno nastanili u Hrvatskoj, pokrenuli su već niz značajnih događanja u Hrvatskoj i Makedoniji, priredili susrete makedonskih i hrvatskih novinara i književnika u obje države, a susret pisaca, kulturna manifestacija kakve se u šibenskom području rijetko događaju, nastojat će odgovoriti i na neka pitanja, pa i neka koja se tiču geopolitike i stvaralaštva…

Milena i Sašo Georgijevski prije dvije godine na Zlarinu foto Tris/H. Pavić)

– Da li se to geopolitičko stanje odražava i na geopolitičke karakteristike i atribute makedonskih pisaca? Naravno da se odražava. Makedonski pisci ne samo što istražuju duboko u sebi metafizičku poziciju osamljenosti bića, na potrebu da se permanentno stvara i traga za svojim korijenima, svojom kulturom i svojim identitetom, da se prepoznaje i definira prostor egzistencije, kao u samom sebi, tako i prema drugima. Oni imaju opsesivnu potrebu širiti svoj prostor, ispitivati i posmatrati druge kulture i putovati. Zato, kod mnogih autora, a posebno kod učesnika ovog kniževnog susreta, poezija putovanja, topografija mora, susreti sa drugim kulturama, su konstantno prisutni. Makedonsku literaturu smatraju mediteranskom literaturom. Makedonija nema more, ali miris mora može se duboko osjetiti u dolinama i na jezerima makedonske zemlje. Uostalom, parafrazirajući velikog pisca Mediterana, Predraga Matvejevića, Mediteran je tamo gdje ima mimoza, smokava i šipka. A, u Makedoniji, ne samo sto je klima iz godine uz godinu sve toplija, već i narod ponovo otkriva i širi svoju topografiju u mediteranskom smislu. Tako, po makedonskim dvorištima, vrtovima i brežuljcima niču masline, kivi i urme, a na javnim površinama oleandri i palme. Bit će nam drago sa našim hrvatskim kolegama i kolegama iz Bosne i Hercegovine razmijeniti misli, stihove i poeziju o otoku i kopnu, o moru i o putovanjima, o osamljenosti i otkrivanju naših različitih kultura koje su od davnina bile u kontaktu i koje se permanentno prožimaju – vele Milena i Sašo. 
Evo sada i imena sudionika. Iz Makedonije dolaze Petar Andonovski (pisac, dobitnik nagrade Roman godine 2015), Frosina Parmakovska (spisateljica), Davor Stojanovski (pisac, dobitnik nagrade Roman godine 2016). Iz BiH su tu  Igor Božović (pisac, kolumnist i novinar), Ivana Lakić (spisateljica i glumica), a tu je i Emir Imamović Pirke (novinar i književnik), koji je podjednako hrvatski i BiH pisac. Od hrvatskih književnika i(li) novinara tu su Renato Baretić (novinar, pisac), Dinko Škevin (pjesnik, tekstopisac), Branka Rupić (pjesnikinja), Duška Krnjić (pjesnikinja), Ivan Dobra Žirjanin (pjesnik), Žaklina Kutija (pjesnikinja, prozaistica i esejistica), Nikola Šimić Tonin (prozaist, pjesnik, eseist, dramski pisac, književni kritičar) i Zvonko Varošanec (novinar i publicist).

Sa susreta otprije tri godine (foto Tris/H. Pavić)

Danas u 18 sati u hotelu Koralj bit će otvorena i izložba fotografija (s prijašnjh književnih susreta) Hrvoslava Pavića, novinara portala Tris, urednika portala Rudinapress, te dopisnika 24 sata itd.
Evo i rasporeda događanja:
Petak
18:00 književni razgovori, predstavljanje, izložba fotografija autora Hrvoslava Pavića – Retrospektiva zlarinskih književnih susreta
Subota
10:30 svečano otvaranje susreta
12:00 posjet muzeju i izložbi Vesne Parun, pjesničko čitanje
17:00 pjesničko čitanje, uz publiku
– Dođite u Zlarin, komkorde pošli. Dođite u Zlarin, dobro nam došli… – pozivaju organizatori, citirajući Mladena Bjažića, nedavno preminulog pisca i novinara, te vrijednog  sudionika svih dosadašnjih zlarinskih susreta.

Zlarin (Foto: TZ Zlarin)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI