Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
POLITIKA
Kooperativni premijer i njegova “rakova djeca”

Kooperativni premijer i njegova “rakova djeca”

Miro Kovač susreo se u središtu Zagreba s bivšim stranačkim kolegom i prijateljem Zlatkom Hasanbegovićem. Popili su kavu. I izazvali pozornost javnosti. Jel’ to i Kovač sprema transfer u Hasanbegović-Esih klub? Ma ne, demantiraju oba, posrijedi je samo „obična“ kava. HDZ nisu spominjali, Plenkovićevo preslagivanje nije im bilo na dnevnom redu, pa je za pretpostaviti da su se bavili isključivo vremenskom prognozom.

-Kava među kolegama zastupnicima uvijek je bilo i uvijek će biti. Svatko bira svoj politički put, moj je bio i uvijek će ostati uz HDZ- lojalno će i postojano Kovač, kako ne bi ostala ni najmanja sumnja na njegov možebitni prelazak među HDZ-ove disidente.

Kovač  i Hasanbegović

Miro Kovač, HDZ-ov međunarodni tajnik ( ma što to značilo), svakako spada u krug nezadovoljnih politikom novog šefa Partije, i bliži mu je, vjerojatno, Hasanbegović negoli Plenković. Uostalom, povezuje ih i zajednička sudbina „odbačenih“ u vladi Andreja Plenkovića, jer su vjerojatno oba u percepciji novog stranačkog „gazde“ ljudi Tomislava Karamarka. Hasanbegović se u HDZ i učlanio, tek 2015., potaknut prijateljem Karamarkom koji mu je u vladi Tihomira Oreškovića, u kojoj je bio potpredsjendik, osigurao poziciju ministra kulture. I Kovač je bio zadovoljan jer je instaliran na mjesto ministra vanjskih i europskih poslova. Plenković njihove usluge nije trebao. Bar ne u Vladi. No, njihove ruke mu  itekako trebaju u Saboru. Što čak i iz HDZ-a izbačenog Hasabegovića, koji se drznuo oponirati vlastitoj stranci ( Dragi Prgometu) kandidiranjem na drugoj stranačkoj listi, onoj nezavisne Brune Esih,  čini poželjnim  partnerom u parlamentu.

Jedna faza suradnje sa Zlatkom Hasabegovićem je završena, a druga bi mogla tek početi, dao je naslutiti odjednom silno kooperativni i tolerantni Plenković. Anticipirajući, po svoj prilici dobrobiti suradnje s klubom nenadmašnog „pričuvnog HDZ-a“ u Saboru u liku i djelu navodno nezavisnih Brune Esih, Željka Glasnovića i Zlatka Hasanbegovića. Od kojih može imati koristi i ako nisu u HDZ-u. Što se pokazalo kod glasanja o (ne)povjerenju ministru Zdravku Mariću i novom šefu Sabora Gordanu Jandrokoviću. Samo, koliko će to stajati proračun, a koliko Plenkovića? Glasnović je već izlicitirao svoju cijenu. Glas će dati samo ako se isplate zaostale mirovine pripadnicima HVO-a. U Vladi tvrde, ne radi se o milijardi i 300 milijuna kuna, u pitanju je svega 300 milijuna. Kome će se uzeti da bi Glasnović bio namiren i svome glasačkom tijelu demonstrirao angažiranost za „njihovu stvar“?

Agrokor i Cvitan

Koliko u HDZ-u ima još Kovača, Hasanbegovića i sličnih nezadovoljnika? Je li i Milijan Vaso Brkić , osobito nakon njegovog recentnog ispada s „manjincima“, bliži tome krilu negoli svome šefu? Doduše, još nismo od Plenkovića čuli ništa kontra Vasine izjave kako neće manjine i Pupovac određivati sastav i smjer Vlade, jer u Hrvatskoj odlučuju Hrvatice i Hrvati, a ne „manjinci“.  Sve što smo čuli od predsjednika HDZ-a svelo se na opasku da je Brkićeva izjava predimenzionirana, a predstavnici manjina ostaju s Vladom kao i dosad i imat će sva prava kao i dosad.
Hm, ali neki tvrde da neće baš tako biti. Furio Radin, predstavnik talijanske manjine, očekuje ispriku HDZ-a i Brkića, ili Plenković na njega ne može računati u Saboru. Oglasio se i Veljko Kajtazi, koji u Saboru zastupa romsku manjinu, i traži da se Vlada i premijer Plenković jasno distanciraju od Brkićevog šovinizma.
No, Plenković nije time impresioniran, ima on i većih briga. Agrokor opasno tone ( dug preko 40 milijardi kuna) i prijeti potopiti i Plenkovića ( što je manje zlo) , ali i Hrvatsku. Zaludu je bio Lex Agrokor. Vlada je, potpuno izvan uobičajene prakse, odobrila DORH-u izvanrednih 5 milijuna kuna za potrebe istrage kriminala u Agrokoru. Kooperativni premijer, koji nas je još jučer uvjeravao da kompanija posluje normalno, demonstrira naciji svoju predanost borbi protiv kriminala i korupcije, pere ruke od Agrokora, demantirajući predizborne teze svojih bivših partnera iz Mosta.  U ovoj državi novac je, bar što se tiče političkih elita, potpuno izgubio vrijednost…
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI