Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
POLITIKA
Iris Ukić Kotarac: Ukidanjem političkih naknada protiv “mehanizma dizanja ruku”

Iris Ukić Kotarac:
Ukidanjem političkih naknada protiv “mehanizma dizanja ruku”

Izborni program koalicije NL Stipe Petrina, Šibenskog građanskog foruma, Udruge mladih “Za Šibenik’” i Glazbene udruge mladih “NULA pozitivna” za Grad Šibenik predstavili su danas kandidatkinja za gradonačelnicu Šibenika Iris Ukić Kotarac te kandidati za zamjenike gradonačelnika Tomislav Travčić i Branko Kronja.

– Odlučni smo u provođenju svih reformi i prije svega smo za otvoren i transparentan rad lokalne samouprave. Za zabranu smo zapošljavanja po vezi odnosno uhljebništva i za rješavanje viška kadrova i troškova koji opterećuju gradski proračun,  kazala je Iris Ukić Kotarac.
Svoju ozbiljnost i odgovornost, dodala je, dokazat će ukidanjem svih financijskih davanja za političke kadrove.
– Insistirati ćemo na ukidanju naknada gradskim vijećnicima te naknada za Nadzorne odbore i Upravna vijeća. Na taj način bi se u četiri godine uštedjelo oko 4 milijuna kuna.Ukidanjem tih naknada, za vijećnička mjesta bi se kandidirali ljudi koji zaista žele raditi jer su se sva predstavnička tijela pretvorila u mehanizam dizanja ruku po nalogu.
U svom programu prvenstveno su orijentirani na stvaranje preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, kazala je Ukić Kotarac.
Povećanje zapošljavanja polazna je točka njihovog sustava poticaja i potpora koji kreće već od strukovnog obrazovanja stipendiranjem učenika za deficitarna zanimanja odnosno povezivanjem poslodavaca, srednjoškolskog sustava i zavoda za zapošljavanje. U tom smislu Branko Kronja je podsjetio na projekt ‘Agro dalma zanat zadruge’ koja već godinama pokušava realizirati formiranje agro-zanatsko-proizvodnog i edukativnog centra.
– Projekt postoji već godinama, potpuno je razrađen jedino što nam nedostaje za realizaciju je adekvatan prostor, kazao je Kronja koji potencijalnu lokaciju vidi u prostorima bivšeg Remonta.
Za otvaranje radnih mjesta i razvoj gospodarstva ključnu ulogu vide i u industrijskoj zoni Podi gdje investitore planiraju privući oslobađanjem plaćanja komunalne naknade.
– Cilj je  na Pode privući investitore za prostore gdje bi bile smještene hladnjače za domaće poljoprivredne proizvođače što je nužno za razvoj poljoprivrede i OPG-ova. Treba privući i investitore koji će ulagati u obnovljive izvore energije, a s ciljem da zona Podi postane samoodrživa, a ne da se financira iz gradskog proračuna, istaknula je Ukić Kotarac.
I u staroj gradskoj jezgri Šibenika oslobađanjem od plaćanja komunalne naknade planiraju potaknuti privatne vlasnike da svoje poslovne prostore iznajmljuju lokalnim proizvođačima, a u svom programu imaju i otvaranje prstena kvartovskih zelenih tržnica na kojima se ne bi naplaćivale naknade za štandove.
Iz svog programa istaknuli su i novi model naplate parkiranja u gradu Šibenik po kojem se parking ne bi naplaćivao od 14 h no uz ograničeno vrijeme parkiranja. Prostor TEF-a dali bi na korištenje udrugama za kino na otvorenom, skejt i adrenalinski park, te karting stazu.
– U svom programu orijentirani smo i socijalno, a ono što nam je sada među prioritetima je najavljeno uvođenje poreza na nekretnine. Budući da jedinice lokalne samouprave same određuju koeficijente za utvrđivanje visine poreza, cilj nam je da taj prorez ostane u granicama postojeće komunalne naknade kako ne bi bio dodatno opterećenje građanima, izdvojila je Iris Ukić Kotarac.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI