Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
POLITIKA
Iris Ukić Kotarac: POS-ovi stanovi na Šubićevcu grade se na zemljištu koje je Gradsko vijeće Šibenika 2011. godine ocijenilo neadekvatnim

Iris Ukić Kotarac:
POS-ovi stanovi na Šubićevcu grade se na zemljištu koje je Gradsko vijeće Šibenika 2011. godine ocijenilo neadekvatnim

Niti sat vremena od polaganja kamena temeljca za POS-ove stanove na Šubićevcu, potpuno drugačiju priču o tom “velikom događaju” ispričala je na konferenciji za novinare Iris Ukić Kotarac, kandidatkinja NL Stipe Petrina za gradonačelnicu Šibenika koja je kazala kako se POS-ovi stanovi na Šubićevcu grade na zemljištu koje je Gradsko vijeće 2011. godine ocijenilo kao neadekvatno za stambenu gradnju.

To bi trebao biti veliki događaj za Šibenik jer će preko stotinu obitelji dobiti priliku da ima povoljne kvadrate. Međutim, problem je nastao puno ranije i to u trenutku kada je Grad Šibenik, ne samo s aktualnom vlasti nego i prije, godinama zanemarivao potrebe građana odnosno nije gradio POS-ove stanovi na gradskim terenima, kazala je Ukić Kotarac.
– Danas, kada je tržište stanogradnje zamrlo, vladajuća garnitura podupire POS, na zemljištu od jednog omiljenog investitora, na istom zemljištu koje je odlukom gradskih vlasti još 2011. godine ocjenjeno kao neadekvatno za gradnju, iako grad Šibenik ima svoga zemljišta za gradnju POS-ovih stanova. Uz to, vlasnik zemljišta na kojima se planiraju graditi POS-ovi stanovi, ujedno je i izvođač radova zajedno sa zagrebačkom tvrtkom Kamgrad, što je pogodovanje privatnom investitoru.
Kotarac je predočila spomenutu odluku šibenskog Gradskog vijeća iz studenog 2011., a u kojoj se navodi kako je “detaljnom analizom planskih uvjeta za gradnju stambenih zgrada F1,F2 i F3 zamijećeno je da je njihov planirani prostor preblizu nasipu izvedenog spoja čvora Meterize na D8, odnosno da je u obuhvatu građevne čestice F3 dio nasipa“, uz zaključak da bi „Gradnjom tako planiranih objekata bila bi dobivena bitno niža kvaliteta stanovanja“.
– Zašto ove čestice 2017. vrijede za Ministarstvo graditeljstva, ako je Gradsko vijeće Šibenika 2011. putem stručnih službi zaključilo kako je riječ o nekretninama koje nisu dobre. To je poanta. Grad Šibenik i dalje ide po principu “izvana gladac, iznutra jadac”. Na prvu ruku sve je super, pomaže se mladim obiteljima, ali kada se zagrebe ispod površine vidi se kako je sve to namještaljka i kako se uopće ne radi o interesima građana, ustvrdila je Iris Ukić Kotarac.
Još jedan problem na Šubićevcu, kazala je Ukić Kotarac,  je i u tomu što će u dvije POS-ove višestambene građevine, s ukupno 148 stanova i garažno-parkirnim mjestima, biti smješten jednaki broj ljudi koliko ih je u postojećih sedam zgrada koje su izgrađene na tri puta većem zemljištu.
– Prozivam gradsku vlast koja očito ne vodi računa o svojim građanima premda u svojoj arhivi imaju zaključak u kojem je vrlo lijepo opisano kako bi gradnjom na tim česticama bila dobivena bitno niža kvaliteta stanovanja. Međutim ako se nekome želi ići u prilog onda se prethodno isključene čestice uvaljuju za POS-ove stanove, kazala je Ukić Kotarac.
NL Stipe Petrine, zato smatra kako je odabir lokacije za smještaj POS-ovih stanova u zoni bivšeg Poliplasta prostorno “silovanje”, budući je na jednoj lokaciji koncentrirano vrlo mnogo nepovoljnih mikro lokacijskih uvjeta, od kojih su najveći neposredna blizina Jadranske turističke ceste, ograničenosti zajedničkih sadržaja (parkinga, ulica, zelenih površina, dječijih igrališta, vrtića i slično) i zatvorenost lokacije (depresija u odnosu na okolni teren).
Kako tvrdi Kotarac, Grad Šibenik namjerno ne želi pokazati svoju “krvnu sliku” u nekretninama koje posjeduje, pa građani Šibenika još uvijek ne znaju na kojim je zemljištima moguće graditi POS-ove stanove.
-Građani imaju pravo znati s čime raspolaže Grad Šibenik da bi u budućnosti mogao graditi na “normalnim” pozicijama. Namjera NL Stipe Petrina je detektiranje svih gradskih čestica i izgradnja malih stambenih zgrada umjesto velikih stambenih blokova. Neće biti pogodovanja privatnim investitorima koji svoje nedovšene projekte pokušavaju uvaliti u okviru POS-a, zaključila je Kotarac.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI