Neovisni novinarski portal
26.4.2024.
POLITIKA
Uštedite još danas: Sutra ujutro poskupljuju autocestarine

Uštedite još danas:
Sutra ujutro poskupljuju autocestarine

A vozače će jedino svjetlo dočekati na kraju tunela Sveti Ilija, jer će tamnošnja cestarina ili tunelarina ostati ista, kako kažu u HAC-u.

Ako želite uštedjeti sedam kuna na putu od Splita do Zagreba ili obratno, doputujte na odredište autocestama prije nego li sutra ujutro odzvoni 6 sati. Naime, od sutra  (ponedjeljak, 3. travnja, u 6 sati ujutro) oko pet posto poskupljuje cestarina na dionicama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC). Tako će sutra ujutro vozači osobnih automobila koji putuju od Zagreba do Splita, od ulaza Lučko do izlaza Dugopolje umjesto 174 plaćati sedam kuna više – 181 kunu.

No Hrvatskim autocestama se ne žuri obavijestiti građane, odnosno svoje korisnike o novim cijenama. Na njihovim internetskim stranicama još uvijek nema informacije o novom cjeniku, a potrudili su se jedino ‘okačiti’ obavijest o sutrašnjem poskupljenju koju možete vidjeti OVDJE.
Ako netko ne zna, ovo poskupljenje nije samo obično poskupljenje nego je to, kako su to spretno nazvali u Vladi RH, posljedica Odluke o restrukturiranju cestovnog sustava.  Poskupljenje je u stvari reforma, kako kažu vladajući političari. Dapače, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković pojasnio kako reforma ovog sektora kreće jer se ne želi ići u prodaju ili monetizaciju autocesta, a povećanje cestarina je jedna od mjera povećanja prihoda cestara.
No to nije sve, kako bi se reklo u reklamama, ima još tih reformi: od 1. srpnja bi cestarine na svim dionicama kojima upravljaju državni koncesionari trebale porasti za dodatnih 10 posto, pa bi se na relaciji Split-Zagreb plaćalo lijepih okruglih 200-ak kuna u jednom smjeru. Ipak, ta reforma će trajati tijekom glavne turističke sezone, do 30. rujna.  Bit će još iznenađenja od reformatora: s vremenom će se smanjivati i popusti za korisnike ENC-a (automatske naplate autocestarine).
– Ali ne u ovoj godini – kako je nedavno utješno ustvrdio ‘reformator’ Butković.
Ako netko nije znao, sve ovo se događa “sukladno preporukama i smjernicama u sklopu projekta ‘Modernizacija i restrukturiranje sektora cestovne infrastrukture’ sa Svjetskom bankom te angažmanu konzultanta EBRD-a”, pojašnjavaju u HAC-u. Ovo poskupkljenje dakle ima neposredne veze s Božjim djelovanjem, kako je to nedavno pojasnio ministrant prometa.
– I evo, to moram reći: Bog je poslao Svjetsku banku ovdje u Hrvatsku – rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković (vidi tekst na TRIS-u).
Dakle, povećanje cestarine odnosi se na autocestu A1 Zagreb (od čvora Bosiljevo2) – Split – Dubrovnik, potom autocestu A3 Bregana – Zagreb – Lipovac, kao i autocestu A4 Zagreb – Goričan, A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj, te autocestu A10 Granica BiH – Ploče i autocestu A11 Zagreb – Sisak.
A vozače će jedino svjetlo dočekati na kraju tunela Sveti Ilija, jer će tamnošnja cestarina ili tunelarina ostati ista, kako kažu u HAC-u.

Ilustracija

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI