Neovisni novinarski portal
6.8.2021.
POLITIKA
Zdravko Marić u Nu2 (Snimka zaslona)

SDP traži opoziv ministra financija Zdravka Marića zbog Agrokora i povlaštenog kredita

Zdravko Marić u Nu2 (Snimka zaslona)

SDP će najvjerojatnije do kraja tjedna u Saboru zatražiti opoziv ministra financija Zdravka Marića zbog sukoba interesa u slučaju Agrokor, potvrdio je to za N1 saborski zastupnik  SDP-a Gordan Maras

-Potpisi su već skupljeni i u Sabor ćemo ih uputiti ili do kraja tjedan ili početkom idućeg. Vrlo su jasni razlozi zbog čega mi želimo opoziv. Marić je po našem mišljenju u sukobu interesa oko Agrokora. Nije radio svoj posao  u jednom kritičnom trenutku i taj sukob interesa je njega opterećivao već godinu i dva mjeseca od kada je ministar, kazao je Gordan Maras.
Trenutno jedan od najvećih problema u Agrokoru su mjenice, a upravo je Marić u Agrokoru, bio zadužen za njih, kaže Maras.
-Ministar Marić je bio zadužen za tržište kapitala, a vidimo sad da je jedno od krucijalnih pitanja, pitanje mjenica koje su bile izdavane od strane Agrokora. Znači to je upravo bilo njegovo zaduženje. I kada bi tome još nadodali da je ministar Marić bio taj koji je predložio prolongiranje ispunjavanja uvjeta Zakona o faktoringu, kroz izmjene zakona, onda vidimo eklatantan sukob interesa u samo mjesec dana.
Ministar Marić nikoga u ovoj zemlji, osim vjerojatno premijera Plenkovića, ne može uvjeriti da nije bio u sukobu interesa i da je radio svoj posao neopterećen od odnosa s Agrokorom, istaknuo je Maras.
Maras je danas u Saboru, pokrenuo i pitanje povlaštenog kredita koji je ministar Zdravko Marić dobio od HPB-a. Riječ je o kreditu koji je Marić dobio 2010. godine i to, kako je kazao Maras, u jeku krize sa švicarskim frankom.
-Marić je u Hrvatskoj poštanskoj banci, koja je u vlasništvu RH, gdje je on kao državni tajnik bio predsjednik Nadzornog odbora, dobio povlašteni kredit s kamatnom stopom od 4%. Svi koji imaju kredite znaju da je to povlaštena kamatna stopa i da je Marić ostvario prednost pred ostalim građanima Hrvatske iz pozicije državnog dužnosnika i predsjednika Nadzornog odbora HPB-a, kazao je Maras te dodao kako je to još jedan dokaz kako ministar Marić svoj interes pretpostavlja javnom interesu i funkciji koju obnaša.
Podatak o tom kreditu vidljiv je Marićevoj imovinskoj kartici u kojoj stoji kako je 2010. godine u  HPB-u podigao kredit u kunama u iznosu 1,25 milijuna kuna, s ugovorenom kamatnom stopom od 4 posto. Iz HPB-a su objasnili kako je Marić dobio njihov povlašteni kredit jer su ga kao predsjednika Nadzornog odbora tretirali kao da je njihov zaposlenik.
Na pitanje novinara da objasni kako je dobio povlašteni kredit u HPB-u, ministar Marić je uputio tek kratak odgovor da je sve bilo prema tada važećem Pravilniku banke, a riječ je o Pravilniku o kreditiranju zaposlenika Hrvatske poštanske banke koji se primjenjuje i na kreditiranje članova njezina Nadzornog odbora.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI