Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Montiranje Gospine glave (Foto: Tris/H. Pavić)

Montirana primoštenska mega Gospa – Petrina vjeruje da će se ukazati potreba za novim turističkim kapacitetima

Montiranje Gospine glave (Foto: Tris/H. Pavić)

– One koji nisu vjerovali razuvjerit će vrijeme – rekao je načelnik Općine Primošten Stipe Petrina koji projekt izgradnje svjetlećeg kipa Gospe na brdu Gaj iznad Primoštena gura od kada je sa svojom nezavisnom listom preuzeo upravljanje općinom.

U srijedu je na ranije sagrađeni postament montirana i tri mozaikom optočena prstena  montirana i glava, tako da je kip 17,5-metarske Gospe od Loreta kompletiran. Djelo arhitekata Arona Varge i akademskog kipara Miluna Garčevića završeno je podizanjem 2,5 metra visoke i četiri tone teške glave. Načelnik Petrina nije krio zadovoljstvo. On je uvjeren da će kip Gospe Primoštenu donijeti novi turistički bum.
– Hoće li tko vjerovati, ja se time nisam nikad s tim opterećivao. Svatko slijedi svoj put i ako smatra da je dobar neka tim putem ide. Ponavljam, vrijeme je najbolji sudac. Svaki projekt ima one koji su za i one koju su protiv. Ja ovo 15 godina guram, od kada smo došli u poziciju da odlučujemo. Napravili smo spomenik jer su veze Primoštena i Gospe od Loreta nesraskidive i vječne i ja u to čvrsto vjerujem. Ali sama ideja o ovakvom kompleksu na brdu Gaj je puno starija – kaže Petrina podsjećajući kako zamisao o restoranu – vidikovcu na Gaju datira još od 70-ih godina prošlog stoljeća.

Radnici koji su montirali Gospu u sjeni skele su vidjeli srp i čekić (Foto: Tris/H. Pavić)

– Urbanistički zavod Dalmacije, odnosno pokojni Lovro Perković su tada u urbanističkom planu uređenja Primoštena ovdje predvidjeli jedan impozantan rondo restoran koji se okreće oko osi, s fantastičnim pogledom. Mi samo na tu ideju koju je davno donijela struka, umjesto restorana stavili kip. Gospa je došla na idelano mjesto, dominira čitavim područjem općine. To je jedna simbolika, kao da kaže ‘ja sam vaša nebeska, zašto ne bi bila i zemaljska zaštitnica’. I to je bila osnovna ideja oko koje nije bilo spora, a vrijeme će pokazati, jeli to bio hir – rekao je Petrina o 2,2 milijuna kuna vrijednom projektu koji znatom dijelu Primoštenaca znači više od novca. Štovanje Gospe od Loreta datira još od 1835. godine, kada je svetu sliku Gospe iz Italije donio Primoštenac Marko Prgin. Legenda kaže da je Primoštenom vladala kolera. Primoštenci su sliku nosili u procesiji oko crkve i Gospa ih je oslobodila strašne bolesti.

Stipe Petrina (Foto: Tris/H. Pavić)

– Primošten, kao i cijela Hrvatska, ne stoji dobro. Činjenica je da smo osakaćeni pretvorbom i privatizacijom, čemu su kumovali i primoštenska pasivnost i državna politika. Pogledajte ovaj hotel, Marinu Lučicu, u kojem leži mrtvo 800 kreveta. Investitor vam danas neće doći, jer je država troma neefikasna. Jedina šansa Primoštenu je ako saživi ovaj projekt. Ljudi će dolaziti i ukazat će se nasušna potreba za turističkim kapacitetima. Ako ne uspije, hvala Bogu. I Rimsko carstvo je propalo, a za jedan Primošten više manje – kaže Petrina.

Na vidikovcu uređenom kraj Gospe napravit će još sanitarni čvor, mali ugostiteljski objekt i suvenirnicu. –  Sve ostalo je u Božjim rukama – religiozan je Petrina u razmišljanjima hoće li bliješteća 17-metarska Gospa, optočena obojenim mozaikom Primoštencima dovesti još turista, posebno u predsezoni i posezoni, te investitore.

Brdo Gaj je visoko 173 metra i dominira krajem a spomenik Gospi je visok je 17 metara (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI