Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
KULTURA / POLITIKA
Izložba: Spomenici na nišanu – Zatiranje povijesti i sjećanja

Izložba:
Spomenici na nišanu – Zatiranje povijesti i sjećanja

SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću pozivaju na otvorenje izložbe Spomenici na nišanu – Zatiranje povijesti i sjećanja koje će biti održano u Gliptoteci HAZU-a (Galerija IV) večeras, 19. travnja 2017. u 19.00 h, Medvedgradska ulica 2, Zagreb. Otvaranju izložbe prethodi uvodni razgovor na kojem govore Snješka Knežević, Zvonko Maković, Vesna Teršelič, Marko Sjekavica, Mirko Klarin. Razgovor moderarira Eugen Jakovčić.

Zadnji rat na ovim prostorima, osim što je razorio živote i sudbine stotina tisuća ljudi, kriv je i za uništavanje bronih kulturnih spomenika. Svejedno, narodi zemalja zahvaćenih ratom i danas na izborima biraju provjerene nacionaliste, huškače i moralno nakazne šoviniste koji su bili odgovorni za spomenuta stradanja.
Inače, SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu / Pula (Hrvatska), Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću / Zagreb (Hrvatska) u suradnji s Fondom za humanitarno pravo iz Beograda (Srbija), Historijskim muzejem BiH / Sarajevo (Bosna i Hercegovina) i Europom Nostrom iz Haaga pripremaju izložbe o stradanju kulturne i vjerske baštine u ratovima 1990 – tih na području bivše Jugoslavije koje se postavljaju u više gradova.

Izložbe se temelje na interaktivnom narativu Zatiranje historije i sjećanja http://www.heritage.sense-agency.com/bhs/ (direktor projekta Mirko Klarin) koji prikazuje kako su teški zločini nad kulturnim, historijskim i vjerskim naslijeđem, počinjeni tokom ratova 1990-tih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, istraženi, rekonstruirani i procesuirani na Međunarodnom kaznenom sudu za bivsu Jugoslaviju u Haagu.
Uz spomenuti interaktivni narativ, postav izložbe, kojeg priprema Branka Benčić (kustosica ovogodišnjeg predstavljanja Hrvatske na 57. Venecijanskom bijenalu), uključuje i dodatne elemente koji govori o tome kako su uništavani spomenici antifašističkog otpora te činjenice o stradavanju spomeničke i vjerske baštine koja nije procesuirana pred Haskim tribunalom.
Spomenuta izložba će u Zagrebu biti otvorena večeras, 19. travnja 2017. (Gliptoteka HAZU-a), u Beogradu 27. svibnja 2017. (Centar za kulturnu dekontaminaciju), te u Sarajevu 23. lipnja 2017. (Historijski muzej Bosne i Hercegovine).
Na postavu i realizaciji izložbe sudjelovali su ugledni ratni fotografi s područja bivše Jugoslavije, brojne arhivske i muzejske institucije te ugledni medjunarodni eksperti za kulturnu baštinu Helen Walasek, Andras Riedlmayer, Colin Kaiser…

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI