Neovisni novinarski portal
19.5.2022.
POLITIKA
Boris Vujčić (Wikipedia)

Guverner HNB-a Boris Vujčić prva “meta” slučaja Agrokor

Boris Vujčić (Wikipedia)

Hoće li Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, biti prva žrtva najvećeg novohrvatskog gospodarskog sloma, „afere Agrokor“? Omča oko Vujčićeva vrata sve se ozbiljnije zateže, a Mostovi zastupnici i HDZ-ovi ministri uglas optužuju guvernera kao glavnog krivca za situaciju u najvećem hrvatskom i regionalnom koncernu. Stječe se dojam kako je  ( neiskusnijem) dijelu hrvatskog establishmenta važnija eliminacija guvernera negoli stabilizacija Agrokora. Ipak je on na tu dužnost instaliran ( 2012.) u mandatu vlade Zorana Milanovića što ga prokazuje kao nepoželjni, „neprijateljski element“, i vrijeme je da mu se izmakne stolac…

Počelo je s potpredsjednicom Vlade, ministricom gospodarstva Martinom Dalić, koja je prva na Vujčiću nacrtala metu, prozivajući i HNB i HANFU kao (su)odgovorne za generiranje krize ( prezaduženosti) u Agrokoru, jer da su propustili poduzimati zakonske mjere koje su u njihovoj nadležnosti. Nakon potporedsjednice, bez krzmanja je i ministar za upravljanje državnom imovinom Goran Marić sasvim jasno i nedvosmisleno , komentirajući informacije o mogućem lažiranju Agrokorovih financijskih izvješća, mudro poručio kako njega to nimalo ne iznenadjuje i da on financijskim izvještajima ne vjeruje. Šteta da to nije rekao prije, možda je mogao biti zaslužan za pravodobno otkrivanje Todorićevog sloma… A znade Marić ( Goran) i tko je za sve kriv. – Svi oni koji su nadzirali, uključujući i HNB, iako se sada žele distancirati.

“Krstarica” Bulj

Mostova „torpedna krstarica“ Miro Bulj, usputni jurišnik na poziciju splitsko-dalmatinskog župana, podnosi kaznenu prijavu protiv guvernera HNB-a. Slijedeći primjer svoga stranačkog šefa Bože Petrova koji je pionirski, s funkcije predsjednika Sabora, kazneno prijavio posrnulog Ivicu Todorića. Što, dakako, Bulj svesrdno podupire, jer taj „ratni profiter i svi koji su ga podržavali, trebaju što prije biti na putu za Remetinec“. A tko sve ne?! Razumije se, i Boris Vujčić.  Jer, je Todoriću „HNB dao 10 milijardi kuna u mjenicama. G.Vujčić je zajedno s g.Todorićem izvršio izravni udar na Hrvatsku“, žestoko će uvijek eksplicitni Bulj.
Metkovsko-sinjsko krilo Mosta u optužbama je sinkronizirano. I Nikola Grmoja, zastupnik- geograf, razumije se apsolutno u bankarski sustav, financije i ekonomiju, pa suspektno postupanje guvernera i HNB-a u slučaju Agrokor, samo još dodatno podvlači.  I dok za ministra financija Zdravka Marića, koji je donedavno bio jedan od ključnih financijskih menadžera u Todorićevom koncernu, imaju apsolutno razumijevanje,  i ne kane mu uskratiti povjerenje dok god nadležno tijelo ne dokaže da je kriv, dotle potporu Mosta nema ni Vujčić ni HNB.
– Kad smo pokrenuli inicijativu da revizija uđe u HNB, on ( guverner, op.a.) je praktički isposlovao pismo  koje nam je stiglo iz Europe gdje nam se praktički govori na koji način ćemo mi u Hrvatskoj uređivati zakone – isporučio je svoju porciju optužbi na Vujčićevu adresu zastupnik Grmoja.

Da HNB nije postupao, bankovni sustav zemlje bi se urušio

U intervjuu za Novu TV, protivno javnim prozivkama s političkih govornica, guverner decidirano tvrdi da je upravo HNB zaslužan da se situacija s Agrokorom nije prelila u sistemsku bankovnu krizu multiplicirajući troškove i za dobavljače i ukupno hrvatsko gospodarstvo. U HNB-u su već 2012. vidjeli da se banke izlažu s više od 25 posto kapitala, a cijela je priča kulminirala prije dvije godine, rekao je Vujčić.
– Mi smo od 2012. tijekom nadzornih kontrola banaka ustanovili da se koncern Agrokor pojavljuje, u smislu prevelike izloženosti banaka, u nekoliko banaka, i počeli smo raditi rješenja nalažući bankama da smanje svoju izloženost, a to znači da više ne mogu davati Agrokoru kredite. Tada se počeo širiti krug onih koji nose novac u Agrokor, pa su to radile ne samo banke direktno, nego i dajući novce poduzećima – kazao je Vujčić, napominjući da te podatke HNB nije iznio javno jer je riječ o supervizorskoj tajni. Ali, dodao je, svi su znali što se događa s Agrokorom, i banke i dobavljači, faktoring, svi. Pa i HNB. I zbog toga je HNB ograničavao, veli guverner, izloženost domaćih banaka prema riziku Agrokora i zabranili daljnje financiranje domaćih banaka, čime je sačuvan stabilan bankovni sustav. Zahvaljujući tome danas je, istaknut će, ukupan rizik izloženosti Agrokora ispod 20 posto kapitala hrvatskih banaka, a da HNB nije, kako ga se optužuje, poduzimao odlučne akcije, taj bi rizik danas bio 80 posto, možda i više kapitala domaćih banaka što bi ugrozilo bankovni sustav u Hrvatskoj. Ovako, uvjeravao nas je s Nove TV guverner, velik  dio toga rizika je de facto izvan Hrvatske…

Presuda

A što se tiče kaznene prijave koju je protiv njega podnio zastupnik Bulj „to je jedna dražesna osoba “, s cinizmom će guverner, “koja bi trebala najprije malo proučiti prije nego priča stvari koje ne znam kako bi i komentirao. Ako netko kaže da je guverner Vujčić Todoriću odnio 10 milijardi mjenica, to je takva besmislica da ne zaslužuje komentar“, zaključit će šef HNB-a. Nota bene, nedavno kažnjen s 5 tisuća kuna od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa zbog primanja nedopuštenog dara, odnosno troškova puta i smještaja, na Konferenciju u Kitzbuhel, u organizaciji Unicredit banke…
Vujčić je svojim prepotentnim, nadmenim gardom, dociranjem politici i javnosti,  često izazivao više otpor i neodobravanje negoli respekt. Svakako nije spadao u krug popularnijih javnih osoba, što doista i nije važno ako je svoj posao obavljao kvalitetno, stručno i visokoprofesionalno. No, je li?
I ma što guverner HNB-a govorio, a tvrdi da je Narodna banka poduzimala sve predviđene mjere iz svoga djelokruga, čini se kao da je politička presuda već donesena. Samo je još premijer nije naglas pročitao…

 

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI