Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
IZDVOJENO / PISMO
Udruge Vladi i Saboru: Zaštitite prava žena i zaštitite društvo i institucije od nametanja uvjerenja religijskih fundamentalista

Udruge Vladi i Saboru:
Zaštitite prava žena i zaštitite društvo i institucije od nametanja uvjerenja religijskih fundamentalista

Noćni marš (Foto: Kristina Josić)

Nakon odluke Ustavnog suda o Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, više od trideset  ženskih udruga i organizacija civilnog društva objavilo je priopćenje u kojemu pozivaju Vladu i Sabor da u izradi novog zakona zaštitite pravo žene na privatnost i slobodu uključujući slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Svojom odlukom  o Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, Ustavni sud je odgovornost za novi zakon prebacio na zakonodavca, navodi se u priopćenju kojim se Hrvatski sabor i Vladu RH pozivaju da u izradi novog zakona zaštitite ljudsko dostojanstvo i ženska ljudska prava. Udruge traže i smjenu ministra Davora Stiera i njegovog savjetnika Ladislava Ilčića ” jer su zloupotrijebili svoj položaj za nametanje ideologije fundamentalističkih vjerskih grupa, na uštrb interesa ove zemlje i njenih građanki i građana”.
 U nastavku donosimo priopćenje 36 udruga i organizacija civilnog društva:
Zabrinjavaju nas dosadašnji propusti u zaštiti ustavnih vrijednosti i ženskih ljudskih prava u praksi našeg zdravstvenog i obrazovnog sustava te najezda međunarodne fundamentalističke mreže čije interese zastupaju ministar D.I. Stier i njegov savjetnik Ladislav Ilčić na naše državne institucije i sustav zaštite ljudskih prava nad čime se zgražaju i europski demokršćani. Umjesto uvjeta za zapošljavanje, odgoj i obrazovanje djece te borbu protiv siromaštva i nasilja koje žene često košta i života, svjedočimo otporu prema propisima koji mogu unaprijediti položaj i zaštititi prava žena i svih osoba marginaliziranih temeljem spola i roda, kao što je otpor ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i otpor provedbi  edukacija o spolnosti u školama, koju i sam Ustavni sud prepoznaje kao dobru preventivnu mjeru.
Brine nas da će se u ovom ozračju ugroziti dostupnost mjera za odlučivanje o rađanju djece kroz prisilno savjetovanje i odgode te manipuliranje troškovima kontracepcije i pobačaja, što otežava pristup mjerama za zaštitu zdravlja i doprinosi stigmatizaciji žena. Smatramo i da bi uvođenje ovakvih ograničenja u zakone i politike dovelo u pitanje živote žena i poštivanje međunarodnih standarda za zaštitu ljudskih prava.
U takvom političkom i društvenom ambijentu, a temeljem odluke Ustavnog suda, zahtijevamo od zakonodavca– Hrvatskog sabora, kao i od Vlade RH – da preuzmu aktivnu ulogu u daljnjem razvitku zaštite reproduktivnog zdravlja i prava svih žena te da zaštite naše društvo i javne institucije od nametanja uvjerenja religijskih fundamentalista čije ekstremističke pozicije nemaju nikakve veze s deklariranom politikom desnog centra na kojoj je ova Vlada dobila povjerenje biračica i birača.
U skladu s navedenim, Hrvatskom saboru i Vladi RH upućujemo sljedeće zahtjeve:
– Osigurajte dosljednu primjenu  zakona koji je trenutno na snazi  uz organizaciju zdravstvenih ustanova na način da se ujednače cijene medicinskih usluga i pobačaja
– Osigurajte primjenu Konvencija UN-a o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) i preporuke nadležnog Odbora upućene Hrvatskoj (da se poduzmu mjere kojima bi se spriječilo da stavovi, uključujući i one zasnovane na religiji, stvaraju prepreke punom ostvarenju prava žena; osigurati da priziv savjesti liječnika ne ometa pristup žena zdravstvenim uslugama vezanim za reproduktivno zdravlje, uključujući i pobačaj)
– Hitno ratificirajte Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te osigurajte uvjete za njenu punu primjenu
– Osigurajte sustavnu i kvalitetnu provedbu zdravstvenog odgoja, osobito 4. Modula Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje
– Osigurajte dostupnost i besplatnost kontracepcije, medicinski potpomognute  oplodnje i druge medicinske usluge vezane za reproduktivno zdravlje, uključujući i pobačaj
– Zakonski sankcionirajte lažno oglašavanje i širenja dezinformacija (lažne klinike za pobačaj, dezinformiranje oko zakonske regulative, kontracepcije i pobačaja)
– Osudite napad na ženska ljudska prava i rodnu ravnopravnost koji se zlonamjerno proglašava ideologijom kako bi se umanjilo prepoznavanje rodno uvjetovanog nasilja
– Demografske i druge mjere ne smiju biti na teret zdravlja i dobrobiti žena. Obiteljska, demografska i socijalna politika trebaju osiguravati poštivanje socijalno-ekonomskih prava žena i biti u skladu s potrebama žena i njihovih obitelji, uz naglasak na mjere stambene politike, zapošljavanje, dostupne usluge skrbi o djeci i starijima, unapređenje sustava posvajanja i izvaninstitucionalne skrbi o djeci te borbu protiv siromaštva
– Ostavka Ilčića i Stiera ili njihova smjena trebaju nastupiti u što hitnijem roku jer su isti zloupotrijebili svoj položaj za nametanje ideologije fundamentalističkih vjerskih grupa, na uštrb interesa ove zemlje i njenih građanki i građana.
– Novi zakon je potrebno izraditi uvažavajući dosadašnje prakse, znanstvene spoznaje i rezultate znanstvenih istraživanja, potrebe i iskustva žena te međunarodne dokumente za zaštitu ljudskih prava.
Osmi mart je i slavlje i iskazivanje poštovanja borbi za ženska ljudska prava. Osmi mart je i nepokolebljivi čin otpora svima koji žele zatrti dosad izborena prava. Stoga pozivamo sve da se pridruže osmomartovskom Noćnom maršu!.”
Priopćenje potpisuju: Feministički kolektiv fAKTIV; Centar za građanske inicijative Poreč, B.a.B.e. – Budi aktivna!Budi emancipiran!; Ženska mreža Hrvatske;  CESI – Centar za edukaciju savjetovanje i istraživanje; DOMINE – organizacija za promicanje ženskih prava; Udruga PaRiter;  Udruga “Aktiva”; Dječja osječka kreativna kućica; Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Zagreb Pride, Centar za civilne inicijative; Centar za zdravo odrastanje; Mali Lošinj, GONG; S.O.S. Virovitica; TransAid; Udruga roditelja “Korak po korak”; Regionalni info-centar za mlade Rijeka – UMKI; Volonterski centar Zagreb; Srpski demokratski forum; Udruga za nezavisnu medijsku kulturu; Centar za mirovne studije; Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću; Volonterski centar Zagreb; Homo Pula;Pokret za sekularnu Hrvatsku; Protagora; Udruga “Delta”; Zaklada Solidarna; Centar za građansku hrabrost; Skribonauti; Hollaback Hrvatska; Kuća ljudskih prava Zagreb; Ženska soba – Centar za seksualna prava; Centar za ženske studije i VoxFeminae.
 
Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI