Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
POLITIKA
T. Saucha (printscreen N1)

Tomislav Saucha o “Aferi dnevnice”:
Želim nazad svoj život…

T. Saucha (printscreen N1)

T. Saucha (printscreen N1)

Nezavisni saborski zastupnik Tomislav Saucha, bivši predstojnik Ureda premijera u mandatu Zorana Milanovića, obratio se danas javnosti s novim detaljima „Afere dnevnice“ do kojih je došao vlastitom istragom u kojoj je otkrio dokument, zapravo dokaz da je isplate fiktivnih dnevnica za  lažna putovanja, bilo i u mandatima premijera Tihomira Oreškovića, a kako izgleda, i aktualnog šefa Vlade, Andreja Plenkovića.  – Želim nazad svoj život, da mi na ulici ne dobacuju „lopove“ i „jazavče“, želim ponovo hodati gradom uzdignute glave, želim nazad svoj život- rekao je Saucha.

Nije istupio da bi politički poentirao, obratio se javnosti kao nezavisni zastupnik i okrivljenik, istaknuo je. I dalje tvrdi da je nedužan a protiv nepoznatog počinitelja je podnio kaznenu prijavu. U međuvremenu, u prvi plan je došla tajnica u uredu sva tri zadnja premijera, Sandra Zeljko , koja se postupno iz DORH-ova krunskog svjedoka u „Aferi dnevnice“ pretvara u potencijalnog osumnjičenika.
Milanovićevog šefa kabineta DORH tereti da je preko lažnih putnih naloga oštetio državni proračun za 540 tisuća kuna i 1360 eura, a radi čega je, kako ne bi utjecao na svjedoke, tjedan dana proveo u Remetincu. Tek što je pušten iz pritvora, svjedočio je izvanrednoj konferenciji za novinare predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana o „Aferi dnevnice“, a što je izazvalo brojne prijepore i kontroverze. Glavna poruka spomenutog zajedničkog istupa Plenkovića i Cvitana jest da se s izvlačenjem novca preko dnevnica i fiktivnih putnih naloga nastavilo i poslije premijera Zorana Milanovića.  Da se novac preko fiktivnih dnevnica odlijevao i nakon mandata SDP-ova premijera otkrio je sam Saucha, iako je nalaz Državne revizije prije izbijanja afere bio pet mjeseci u javnosti, ali DORH u vezi s njim nije ništa poduzimao.
O saznanjima do kojih je došao samostalnom istragom i ključnom dokumentu koji je otkrio, Saucha je danas govorio novinarima u Saboru. Do dokumenta je došao kao okrivljenik, kazao je, iako je to bio posao USKOK-a, a radi se o internom vladinom dokumentu kojega je imao i USKOK , i u kojemu su navedena sva putovanja u 2016.  Sam je provjerio kod nekih od navedenih „putnika“  jesu li doista bili na tim destinacijama, a  kad su mu kazali da nisu, sve mu je bilo jasno …
Saucha vjeruje da je istraga u Vladi provedena interno, ali ne misli da je Plenković javnosti kazao nešto što bi bilo inkopatibilno s onim što je sam dosad izjavio. Nada se da neće ponovo završiti u Remetincu, no činjenica je da je još uvijek okrivljenik .
– Uskok je taj koji vodi slučaj, to je u njihovim papirima bilo mjesec dana i onda glavni državni odvjetnik dolazi na pressicu i kaže: ‘Hvala premijeru što mi je ukazao na taj podatak’. Nalaz revizije bio je prisutan pet mjeseci u javnosti, nitko nije reagirao dok mediji to nisu prokljuvili. To je trebao biti posao onih koji to rade i koji su za to plaćeni- izjavio je Saucha, odbijajući komentirati sudjelovanje glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana na premijerovoj izvanrednoj „pressici“ i braneći se „kviskom“ od pitanja bi li kao saborski zastupnik podržao izvješće o radu glavnog državnog odvjetnika.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI