Neovisni novinarski portal
9.8.2022.
POLITIKA
Ribarska konferencija: ‘Prije 10 godina imali smo održivo ribarstvo i uništili ga nizom mjera’

Ribarska konferencija:
‘Prije 10 godina imali smo održivo ribarstvo i uništili ga nizom mjera’

Prof. Alen Soldo (Foto: Tris/H. Pavić)

Hrvatski ribari, profesionalni, plivaričari i kočari, kao i oni mali ili tradicionalni, ne prolaze dobro primjenom europskih propisa, prije svega jer je hrvatska ribarska politika troma.

Na međunarodnoj Konferenciji o ribarstvu koja se održava u Šibeniku redoviti profesor Odjela za studije mora na Sveučilišta u Splitu, Alen Soldo upozorio je da Hrvatska treba provoditi proaktivnu politiku, a ne samo gastiti požare.
– Najvažnija stvar ove konferencije je u tome da pokazuje da je Europa ušla u Hrvatsku, što mi očito još nismo shvatili i da se cjelokupna ribarska politika vodi unutar Europe, kroz tzv. zajedničku ribarsku politiku gdje bi mi definitivno trebali biti puno proaktivniji, a ne samo čekati da dođu konačni prijedlozi i onda ih prihvaćati ili gasiti požare u slučaju da nečim nismo zadovoljni. I to je zapravo najveći problem ulaska Hrvatske u EU. Iako smo se jako dugo pripremali, ušli smo potpuno nepripremljeni i nažalost tako i dalje djelujemo – rekao je Soldo novinarima uoči početka prvog panela konferencije.
– Evo mi od 2011. godine znamo da i naše tradicionalno ribarstvo moraju biti vezano za takozvane planove upravljanja. Mi smo 2011. prošli pregovore i znali smo da moramo napraviti te planove, ali ali nažalost većina planova za upravljanje ni danas 2017. nije odobreno od Europske komisije. Prema tome, upitno je s kojim legalitetom naše ribarstvo zapravo postoji – rekao je Soldo.

Konferencija o ribarstvu (Foto: Tris/H. Pavić)

Pokušaj spašavanja maloga ribarstva kroz institut tradicionalnog kulturnog dobra Soldo ocjenjuje nemogućim.
– Što se tiče malog ribolova, ako mislite na ribolov za osobne potrebe, to kroz ovaj kulturni dio je zapravo trenutno nemoguće provesti. Zašto? Jer svaki dio ribarstva mora ići preko zajedničke ribarske politike. Ako se odredi da se to uopće to želi, jer napominjem da naša država ni dan danas nema nikakav stav u vezi toga, moramo ići prvo kroz zajedničku ribarsku politiku, izbaciti taj dio ribolova iz samoga ribarstva i onda evenetualno kroz nekakve kulturne vrijednosti pokušati taj dio sačuvati. Ali do tada, sve dok smo unutra,
dok je ribarstvo vezano za zajedničku ribarsku politiku, od toga nema apsolutno ništa – rekao je Soldo.

Da bi išta napravili, Hrvatska mora imati strategiju ribarstva.
– Mi danas imamo strategiju koja postoji zapravo samo na papiru, ali u njoj ne piše ništa šta bi mi trebali raditi u budućnosti. Mi nemamo strategiju za ribarstvo niti za danas popodne. A moramo znati šta se događa u budućnosti, odmah reagirati. Kad se donose novi zakoni, nove mjere, da sve to naše što mi želimo bude već ugrađeno u njih. Ovako većina tih stvari do nas već dolazi kad je sve već na neki način uobličeno i mi više tu ne možemo djelovati – kaže Soldo.
Po njemu, bilo bi puno bolje da hrvatske vlade u posljednjih deset godina nisu radile ništa po pitanju ribarstva.

– Najveći problem je što smo mi prije deset godina zapravo imali ono što Europa danas traži. Mi smo imali održivo ribarstvo, ali smo ga nizom mjera koje su bile potpuno pogrešne i bez ikakve stručne podloge zapravo uništili. Ono što danas imamo je posljedica djelovanja svih naših administracija koje su prethodile. Primjerice kočarenje, ne možete ga riješiti dok ne riješite problem ribolova u gospodarskom pojasu kojega ne vodimo mi nego ga vode Talijani. Također, plivaričarski ribolov je ribolov zajedničkih stokova između nas i i Italije, ali ono što se nama najčešće dešava je da Talijani daju svoj prijedlog, Europa daje svoj prijedlog, a onda se mi pokušavamo nekako u to uklopiti. Sve ono što mi radimo radimo je kasno. Trebamo raditi puno prije, a za to nam treba strategija – smatra Soldo.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI