Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
SCENA
Josipa Lisac i Chui (screenshot)

Chui feat. Josipa Lisac:
Pjesma za koju nisu upotrijebljene prave riječi

Josipa Lisac i Chui (screenshot)

Jučer je u eter puštena pjesma “Tebi putujem”.

(screenshot)

Vidite kakvi smo. Imamo sve prave riječi i naslove, ali nikako da ih upotrijebimo u pravom trenutku. Uvijek u krivom. Znate ono: “Video koji je raspametio internet” ili “Nikad ne biste pogodili s kim je najveća glazbena diva”. Ili možda ipak: “Spojilo se nespojivo, a onda se dogodilo ovo…”. I nikako spojiti naslov i sadržaj. Kliknete, a ono nakon šest sekundi gledanja proklinjete sebe što ste opet nasjeli i poklonili clickbait menadžerima jedan nepovratni klik.
A video koji je jučer raspametio internet je “Tebi putujem”. Naša najveća glazbena diva Josipa Lisac snimila je pjesmu s, nikad ne biste pogodili, grupom Chui. I da, spojilo se nespojivo, a onda se dogodilo ovo: dobili smo malo domaće remek-djelo gotovo sedam minuta dugo. Sve smo riječi i naslove imali, ali nitko ga nije uspio spojiti s pravim sadržajem.
Chui su znate oni koji su 2014. isprovocirali Karamarka na otvorenju šibenske tvrđave sv. Mihovila, odsviravši “Lijepu našu” u free-style-jazzy-bossa-nova varijanti. To su oni čiji je album “Third Sun From the Stone” iz 2015. svuda po internetu proglašen albumom godine. To su oni koje predvodi klavijaturist Toni Starešinić iz Mangroovea, na bunjevima je znani Janko Novoselić, saksofon svira Vojkan Jocić, a zajedno proizvode ono što se može sažeti u electro-jazz, iako nije pošteno na takav način pojednostavljivati nešto u čemu ima i psihodelije, ambijentale, funka i rocka.
A otkud Josipa sa Chuijem? – Znate to je neki bunt, ali on nije naglašen kod svih. Mladi donose taj bunt. Unose sebe. Ratnički. Pokušavaju tu među starijima napraviti reda. I meni se to dopada. Meni se to jako dopada. I ja sam takva bila, a danas sam jednako takva i ostala. Znači onda se tu nešto posloži. I treba tako biti. Nije to otkrivanje tople vode. Znate bila sam na jednom predavanju kad je jedan profesor rekao da se uvijek ponašamo kao da otkrivamo toplu vodu. Eto, to je taj motiv; idemo nešto napraviti. Ja ću se tu motivirati. Sve ću dati od sebe jer lijepo je kad se neki glazbeni istomišljenici mogu susresti – rekla je Josipa za portal Ravno do dna prije mjesec dana kada je Radislav Jovanov Gonzo radio spot za “Tebi putujem”.
Pjesmu je napisala Željka Veverec, pjevačica Mongroovea, a glazba i aranžman su djelo Tonija Starešinića. A ako kliknete na videolink ispod, nećete vjerovati što će se dogoditi:

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI