Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Prosvjed protiv obveznog služenja vojnog roka (screenshot Dnevnik.hr)

ZA i PROTIV vojnog roka:
100 prosvjednika i 70 policajaca

Prosvjed protiv obveznog služenja vojnog roka (screenshot Dnevnik.hr)

Ispred Ministarstva obrane u Zagrebu održan je prosvjed i kontraprosvjed.

Prosvjed protiv obveznog služenja vojnog roka (screenshot Dnevnik.hr)

Nakon jučerašnjeg predstavljanja građanske inicijative „Ne vojnom roku, Hrvatska zna bolje“, koje su pokrenule organizacije civilnog društva, danas je pred Ministarstvom obrane, u organizaciji Radničke fronte, točno u podne održan prosvjed protiv mogućeg uvođenja obveznog vojnog roka u Hrvatskoj.
Pola sata prije dolaska prosvjednika, pred ministarstvom su se okupili članovi Udruge hrvatskih branitelja, kako bi dali potporu ideji obveznog odlaska u vojsku.
– Smatramo da je to za dobrobit naše djece, jer nam je i naša povijest, kao i tradicija, pokazala da je to dobra stvar. I što se tiče preodgoja mladih, a i promjene njihove osobnosti. Pojedinci su u krivu ako mislie da mi zagovaramo neki poziv na rat, to nam je zadnje na pameti – rekao je HTV-u Dražen Šemovčan, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja.
– Protivimo se uvođenju obveznog služenja vojnog roka, to nema smisla budući da je vojni rok već ukinut – priopćio je medijima s druge strane Parka kralja Petra Krešimira IV, David Bilić iz Radničke fronte. – Do ukidanja je većina mladih odlučila služiti civilno, a nakon ukidanja malo se ljudi prijavljivalo na dobrovoljno služenje. Argumente da bi uvođenje vojnog roka zbog discipliniranja mladih i učenja spremanja kreveta, smatramo neozbiljnima.
I jedan i drugi skup okupio je po pedesetak prosvjednika, a između njih bilo je, izvješćuju mediji, 70 policajaca. Incidenata nije bilo, a skupovi su se razišli već oko 12.30 sati.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI