Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
EKOLOGIJA
WWF: Zaštita prirode ne smije biti samo na papiru

WWF:
Zaštita prirode ne smije biti samo na papiru

Nacionalni park Pirin, Bugarska/Foto: WWF/Alexander Ivanov

Više od polovice europskih prirodnih područja zaštićena su samo na papiru upozorava Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) u svom izvješću. Europa ima neke od najjačih zakona za zaštitu prirode na svijetu, no unatoč tome svakodnevno gubimo staništa i vrste zbog ilegalnog industrijskog razvoja.

 

Europska komisija potvrdila je nedavno da su EU Direktiva o pticama i Direktiva o staništima najčvršći propisi za zaštitu prirode i obvezali su se na poboljšanje učinkovitosti tih propisa. WWF u novom izvješću “Sprječavanje parkova na papiru: Kako napraviti EU prirodno zakonodavstvo učinkovitim” nudi dobar pregled glavnih problema na terenu i učinkovita rješenja za njih. Povećanje morskih zaštićenih područja, učinkovite mjere i planovi za sva prirodna područja, povećana ulaganja i bolje praćenje i provedbe zakonskih obveza su identificirani kao prava rješenja kako bi se osiguralo da europska priroda bude zaštićena i obnovljena.
“Europa ima neke od najjačih zakona za zaštitu prirode na svijetu, no unatoč tome svakodnevno gubimo staništa i vrste zbog ilegalnog industrijskog razvoja. Zaštita na papiru je besmislena ako nije potkrijepljena učinkovitim upravljanjem i odgovarajućim financiranjem na terenu. Ovo izvješće govori što bi institucije Europske unije i državna tijela trebala hitno raditi kako bi zaustavili gubitak prirode i krenuli prema prijeko potrebnom održivom korištenju prirodnih resursa”, rekao je Andreas Baumüller, voditelj prirodnih resursa u WWF-ovom uredu za europske politike.

Šuma Białowieża, Poljska/Foto:WWF/Adam Lawnik

Kao što je vidljivo iz izvještaja, jedinstvena prirodna područja poput močvara, netaknutih planina, rijeka i morskih područja pod prijetnjom su zbog nedostataka u zakonu, nedostataka odgovarajuće procjene utjecaja na okoliš i nepostojećih ili neprikladnih planova upravljanja. To ostavlja otvorena vrata štetnim industrijskim projektima poput povećanja riječne plovidbe u španjolskom Nacionalnom parku Doñana gdje se močvara isušuje ili razvoja velikih skijališta koja prijete opstanku medvjeda u Nacionalnom parku Pirin u Bugarskoj. I naše jedino UNESCO područje – Nacionalni park Plitvička jezera – pod prijetnjom je zbog uništavanja staništa i gubitka vrsta radi masovnog turizma.
S druge strane, u izvješću se navode i primjeri dobre prakse provedeni u mnogim zaštićenim područjima sa značajnim dobrobitima za životinjski svijet, lokalnu zajednicu i njihovo gospodarstvo. Čvrsta suradnja između lokalnih vlasti i privatnog sektora dovela je primjerice do transformacije austrijskog Tiroler Lechtala u simbol lokalnog ponosa i atraktivnu turističku destinaciju.
“Zaštita prirode ne smije biti samo na papiru! WWF Adria je uz brojne europske urede WWF-a i druge nevladine organizacije provodila kampanju ‘Krik za prirodu’ u Hrvatskoj i Sloveniji. Ta je kampanja postigla velik uspjeh, a sama činjenica da se više od 520.000 ljudi diljem Europe uključilo u javno savjetovanje dokazuje da bi zaštita prirode trebala biti prioritet i visoko na političkoj agendi svih zemalja Europske unije. Zaštićena priroda ima izravnu vrijednost za ljude i priroda bi općenito morala biti glavni pokretač promjene poljoprivrednog, energetskog i prometnog sektora”, zaključuje Martin Šolar, direktor WWF Adrije 

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI