Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
PRIJENOS
Ilustracija... transparent (foto: Forum.tm/FaH)

Treba nam posao, a ne vojni rok (Forum.tm)

Ilustracija... transparent (foto: Forum.tm/FaH)

Prepisano s Foruma.tm.

Transparent (foto: Forum.tm/FaH)

Kažu, bilo ih je jednako. S obje strane gotovo pa isti broj.

Ne kažu, međutim, da je prosjek godina onih koji su tako strastveno odlučili subotnje podne provesti podržavajući služenje vojnog roka negdje oko 60. S druge pak strane među ovima koji se protive odlasku u vojsku prosjek godina je 30 godina niži.

Ne kažu, međutim, da su s jedne strane oni koji bi drugima uredili život po svojoj mjeri, a s druge oni što samo traže da ga žive onako kao što sami misle da je najbolje.
Ne kažu, međutim, da su se među ovima prvima kočoperila dvojica „zelenih beretki“ s grbom koji je toliko podsjećao na onaj zloglasnog „SS“, a da su na drugoj strani bili transparenti poput „Radnik, a ne ratnik“.
Ne kažu vam mediji, oni mainstream, puno toga. Zato je važno osobno vidjeti pa barem procijeniti jesu li uistinu – kako je netko primijetio – ovdje u pitanju dvije strane, a između njih vakuum.
A sad ukratko što se dogodilo u parku ispred Ministarstva obrane u centru Zagreba. U 11.30 s prosvjedom su počeli zagovornici vojnog roka okupljeni oko Udruge branitelja. Oni podržavaju Vladin prijedlog jer ga, kako su rekli – treba podržati. To je bio i njihov odgovor na pitanje čemu prosvjedovati za nešto što i ovi na vlasti podržavaju. Dalje su rekli da se treba boriti protiv onih koji se bune zbog obaveznog služenja vojnog roka jer da su to „isti oni koji su razoružali Hrvatsku“, oni koji „ne žele da naša djeca budu spremna za rat“, oni koji  su „peta kolona i anarhokomunisti“ plus oni koji su „pekli volove kad su išli u JNA, a sad im smeta Hrvatska vojska“, oni kojima smeta „spreman hrvatski muškarac“ koji zna da se za Hrvatsku ide „uz Isusa Krista, a protiv komunista“.
Tko su komunisti, general Željko Glasnović, zastupnik dijaspore u Hrvatskom saboru, nije precizirao, ali za pretpostavit je da je mislio na stotinjak metara udaljene prosvjednike koje je okupila Radnička fronta. Njihov skup počeo je pola sata nakon prvoga, a obilježili su ga transparenti poput „“Radnik, a ne ratnik“, „Žene protiv militarizacije“, „Ne ratu među narodima, ne miru među klasama“…
Oni su se suprotstavili obaveznom služenju vojnog roka, koji je ukinula ista ta HDZ-ova Vlada čiji su članovi opet na čelu Hrvatske.
„Kažu da ti neprijatelj nije ‘Gazda’, nego neki Srbin. A možda taj Srbin radi u Idei pa ga tlači isti onaj ‘Gazda’ koji tlači tetu u našem kvartovskom  dućanu. Nećete me nahuškati na nikoga“, rekao je jedan od govornika.
Još su rekli da bi toj istoj HDZ-ovoj Vladi bilo bolje da otvori radna mjesta, budući da svaki drugi mladi čovjek ne radi, umjesto što izmišlja služenje vojnog roka. Pa su još rekli kako bi toj Vladi bilo bolje da stvori uvjete da mladi mogu živjeti u Hrvatskoj i putovati u Irsku ili Njemačku kao turisti, a ne trbuhom za kruhom bježeći od korupcije. Pa su rekli da 80.000 ljudi radi za minimalac, a da 30.000 njih nije uopće plaćeno za rad.
„Nama treba posla, a ne vojni rok“, poručili su predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, zamjerivši vlastima i pokušaj indoktrinacije mladih putem vojske jer mladima ne treba više „discipline i reda“, nego više slobodnog razmišljanja i pobune protiv ovakvog društva.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI