Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
GRAĐANI / POLITIKA
Radnička fronta: Policija nam ne dopušta prosvjed protiv obveznog vojnog roka ispred MORH-a

Radnička fronta:
Policija nam ne dopušta prosvjed protiv obveznog vojnog roka ispred MORH-a

Politička stranka Radnička fronta već nekoliko dana poziva građane Hrvatske na prosvjed protiv uvođenja obaveznog vojnog roka u subotu (11.2.2017) u 12h ispred MORH-a (Trg Petra Krešimira IV br. 1). No čini se kako im zagrebačka policija ne dopušta prosvjed u to vrijeme na tom mjestu jer je netko drugi prethodno prijavio prosvjed na istom mjestu u isto vrijeme – prije njih, kako javljaju iz Radničke fronte.

Naime, na Facebooku se pojavio događaj koji se zalaže za posve suprotno –  nazvan Skup potpore uvođenju vojnog obaveznog roka, koji bi se navodno trebao održati od 11.30 do 13 sati, no nema potvrde kako su oni ‘netko drugi’ o kojima govore u Radničkoj fronti, a koji su od policije dobili dozvolu za održavanje javnog skupa.
– Policijska uprava Zagrebačka upravo nam je rekla da nam ne dozvoljava organizirati najavljeni prosvjed u subotu u podne ispred MORH-a. Našeg člana isprva su nepotrebno šetali između nekoliko postaja, da bi mu na kraju rekli da se ne možemo okupljati nigdje u blizini MORH-a, jer je “netko” već prijavio prosvjed tamo u to isto vrijeme. Iako je riječ o velikom, otvorenom prostoru, sa više nego dovoljno mjesta. Nisu nam htjeli dati nikakve informacije o tome tko je, kada, i za što “prijavio prosvjed”. Nema odustajanja – naš najavljeni, mirni prosvjed održat će se neovisno o ovom razvoju događaja! – poručuju iz Radničke fronte.
Inače, u hrvatskom medijskom prostoru se ovih dana može naići na ankete i izjave građana po kojima se vidi kako je većina žitelja Hrvatske protiv uvođenja vojnog roka. No nasuprot tome se i na nekim javnim televizijama i u drugim medijima kao najvažnije i udarne prve vijesti prikazuju rezultati anketa koje pak nastoje prikazati kako je više od 50-ak posto ispitanih za takav vojni rok. To je nalikovalo svojevrsnoj propagandi, budući da su ankete s istim pitanjem na internetskim stranicama iste televizije pokazivale oprečne rezultate.  A iz Radničke fronte su danas poslali i priopćenje za javnost u kojem objašnjavaju zašto su protiv obaveznog vojnog roka.
–  U zemlji s 45% mladih nezaposlenih, s autobusima punim iseljenika prema Njemačkoj i ulicama punima kopača smeća, vlasti sebi istodobno krajnje cinično povećavaju plaće, provode poreznu reformu koja koristi najbogatijima i bankama, a nezaposlenim i besperspektivnim mladima poručuju da su njima namijenili – obavezni vojni rok. Umjesto životnog standarda, budućnosti i svima dostupnog obrazovanja – mladima se kao izlaz nude rat, mržnja i smrt za tuđe interese. Jer, sjetimo se, koliko god se vojni rok opisivao kao nešto bezopasno i korisno, to je zapravo priprema za rat. Za rat u kojem bi sirotinja trebala ginuti ratujući protiv sirotinje iz drugih zemalja, dok elita i njihova djeca uživaju na visokoj nozi – ozbiljni su u Radničkoj fronti.

Njihova stajališta se tako naslanjaju na neke sumnje koje se javljaju među hrvatskim građanima kako je najava uvođenja kratkog obveznog vojnog roka možda tek lepršavi uvod u ozbiljniji budući vojni angažman hrvatske mladeži u graničnim područjma s Rusijom na sjeveru Europe ili drugdje gdje to zatraži NATO savez.
– Kažu, mladima se nudi disciplina. Kakva disciplina? Zar će im u životu pomoći da još više slušaju one koji su im upropastili zemlju i njih doveli u potpunu besperspektivnost? Hoćemo li se za bolje i pravednije društvo izboriti tako da mlade učimo da šute, trpe i podvrgavaju se autoritetima koji su nas doveli u situaciju u kojoj jesmo? Zašto ginuti za društvo koje nam ne nudi nikakvu perspektivu, sve lošiji životni standard, nezaposlenost i bijedu za mnoge? Za koga se boriti i koga braniti? Kolindu? Plenkovića? Todorića? Zašto da se nezaposlena, osiromašena i potlačena većina bori za besramnu političku elitu i privatizacijske tajkune koji žive u dvorcima? Pobunimo se! Pozivamo sve Zagrepčanke i Zagrepčane na prosvjed protiv uvođenja obaveznog vojnog roka u subotu – pozivaju iz Radničke fronte.
O subotnjem prosvjedu pišu i na portalu MojFaks.
 – Jedan od razloga za prosvjed je, među ostalim, i aktivacija mladih da razmisle i izraze svoje mišljenje – sjetimo se da je i 2007, prije ukidanja vojnog roka, većina civilno služila vojni rok. Priče o ‘disciplini i redu’ su vraćanje u neko prošlo doba. Smatramo neprihvatljivim da vlada, umjesto da se bavi povećanjem životnog standarda u Hrvatskoj, izlaz traži u militarizaciji društva i pripremama za nove ratove u kojem ćemo mi i naša djeca ginuti za tuđe interese i za društvo koje, iskreno, nije ni zaslužilo da ga se brani. Za koga da se borimo i ginemo? Za Todorića i Kolindu? Za Plenkovića i Petrova koji bi tuđu djecu slali u rat, a sami vojsku nisu služili? Što se tiče anketa, njih ne smatramo presudnima – javno mišljenje se može lako promijeniti, a, osim toga, ključnu bi riječ ovdje trebali imati mladi, koji će tu biti primarne žrtve (možda i doslovno!), a ne oni koji fantaziraju o tome da će mjesec dana u vojsci nekoga ‘pripremiti za život’ – kazao je Šime Vrančić iz Radničke fronte za portal MojFaks.
Iz te stranke poručuju kako će mirnog prosvjeda biti, te kako će o detaljima izvjestiti javnost uskoro.

*NOVIJE VIJESTI

Radnička fronta je nešto prije 17 sati  javnosti poslala novo priopćenje oko novonastale situacije sa zabranom održavanja prosvjeda, a koje u cijelosti možete pročitati OVDJE. 
– Ovo je vrlo zabrinjavajući razvoj situacije – uza sve negativne tendencije koje se događaju u društvu, dolazimo i do prvih naznaka stvaranja policijske države, države u kojoj će biti zabranjeno čak i mirno prosvjedovati. Mi u Radničkoj fronti poručujemo da se nećemo poslušno pokoriti takvoj politici. Pozivamo sve da se u još većem broju pojave na mirnom prosvjedu u subotu 11.2. u podne pred Minstarstvom obrane! Pokažimo da se ne bojimo policije, državne autoritarnosti i pokušaja nametanja strahovlade – kažu uz ostalo u tom priopćenju.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI