Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Brainxit: Mađarska Nutella se teže maže, a napolitanke Manner su manje hrskave od austrijskih

Brainxit:
Mađarska Nutella se teže maže, a napolitanke Manner su manje hrskave od austrijskih

- Bio sam užasnut dok sam čitao ovaj kratki izvještaj - ustvrdio je Janos Lazar, desna ruka desnog premijera Viktora Orbana, nakon čitanja nalaza o mazivosti čokoladnog maziva s lješnjakom.

Ilustracija (foto Wikipedia/obrada)

U EU-i se nakon Brexita događa i svojevrsni Brainxit. Poznato je kako postoje neke nejednakosti među članicama EU-e, odnosno među djecom te velike europske obitelji. Obiteljske trzavice mogu izazvati i slatkiši: mnoga djeca i odrasli vole slastice – raspamete se kad vide čokoladni namaz s lješnjakom ili kekse.

Mađarska desna vlada je također van pameti i ljutita jer sadržaj tegle Nutelle koja se prodaje u Mađarskoj nije jednako maziv na kruh kao austrijski, a k tome su i napolitanke marke Manner (Manner Wafers) manje hrskave nego one koje žvaču Austrijanci.

NEBIH: Ispitana 24 proizvoda

Velike tvrtke prodaju bolju hranu u Austriji nego u Mađarskoj, premda se radi o robnim markama i proizvodima koji bi trebali biti istovjetni –  objavila je mađarska Vlada, odnosno Janos Lazar, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, kako javlja portal Euroactiv.net.
Taj se portal predstavlja kao nezavisna paneuropska mreža medija koja je specijalizirana za EU-politike’, a kojega financira Europska unija, te ima svoje internetske inačice u 12 država i na dvanaest jezika, uključujući i Srbiju (ali ne i Hrvatsku).
Naime, Mađarska agencija za sigurnost hrane zanimljive kratice NEBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) koja bi se svidjela neprijateljima jedinstvene Bosne i Hercegovine, ispitala je kakvoću 24 proizvoda koji se prodaju i u Mađarskoj i u Austriji posredstvom trgovačkih lanaca Lidl i Aldi.
Nakon tog, pretpostavlja se, ozbiljnog istraživačkog pothvata pri kojem su istraživači naporno ispitivali hrskavost napolitanki i mazivost smeđeg čokoladnog maziva, utvrđeno je kako je mađarska lokalna verzija Manner keksa manje hrskava, a domaća Nutella nije tako lako razmaziva kao u Austriji.

Diskriminatorni deficit hrskavosti i mazivosti

Bio sam užasnut dok sam čitao ovaj kratki izvještaj ustvrdio je Janos Lazar, desna ruka desnog premijera Viktora Orbana, poznatog po gradnji stotina kilometara bodljikavih žilet-žica i betonskih zidova na granicama, te netrpeljivosti prema izbjeglicama.
Mislim da je ovo najveći skandal koji se dogodio u posljednje vrijeme – zaključio je Janos Lazar.
A da stvar bude budalastija, valja se prisjetiti nedavnog nalaza Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), po kojoj palmino ulje koje se koristi u proizvodnji čokoladnog maziva s lješnjakom ispušta određene kancerogene tvari, što onda nije dobro po zdravlje onih koji učestalo koriste tu popularnu mazivu tvar (izvještaj EFSE za 2016. god. str. 33-36).
Svojevesni Brainxit ili proces ‘mozak van da skoči‘, kako kaže stih Tina Ujevića u pjesmi ‘Zelenu granu s tugom južnog voća’, u EU-i je jamačno već u tijeku.
Nema podataka o tome koliko su istraživači sažvakali napolitanki i namazali Nutelle prije nego li su došli do ovih skandaloznih nalaza o diksriminatornom deficitu hrskavosti i mazivosti. 

Ilustracija

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI