Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
POLITIKA
Plenkovićev stručni tim za Strategiju obrazovanja : Konzervativno “grozdje” za kurikulum budućnosti

Plenkovićev stručni tim za Strategiju obrazovanja :
Konzervativno “grozdje” za kurikulum budućnosti

O.K. sad je jasno. Kurikularna reforma ipak ide dalje. Sa zagovornicom GROZ-ova zdravstvenog odgoja, akademkinjom Dijanom Vican i prof.dr.sc Ivicom Kostovićem na čelu. Odbjeglim i dešperanim HDZ-ovim akademikom koji je godinama apstinirao od politike, da bi uskrsnuo s Tomislavom Karamarkom. Navodnim slijednikom izvorne Tuđmanove politike. Ma kud’ će suza neg’ na oko… Pa će valjda i Kurikulum biti povratak modelu škole kakav bi i sam Tuđman poželio. Kao kompilacija filozofije ćudorednog GROZD-a i HDZ-ovog poimanja modernog obrazovanja za 21. stoljeće. Ukratko, pišu se ključne smjernice za provedbu „konzervativne revolucije“…

Pretjerano? Možda. Ali, ako pažljivije pogledate komu je premijer Andrej Plenković povjerio dizajniranje budućnosti hrvatskog obrazovanja i znanosti, zaključci se sami po sebi nameću.

Nitko ispod 54 godine!

Recimo, najmlađi član novoimenovanog Plenkovićevog Stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, kao temeljnoj platformi Kurikuluma, rođen je 1963., a najstariji 1938. Dakle, baš nijednog jedinog člana nema ispod 54 godine. Samo usporedbe radi, Boris Jokić, imenovan za voditelja Kurikularne reforme u mandatu Zorana Milanovića, kojeg je HDZ- Mostova vlada primitivno i grubo eliminirala iz tog procesa, imao je svega 40 godina, za razliku od Ivice Kostovića koji je preuzeo taj zahtjevni zadatak u Plenkovićevoj vladi, a broji čak 74! Čast iskustvu i znanju prof. Kostovića, respekt njegovim znanstvenim pregnućima, ali kako netko u osmom desetljeću života može oblikovati sustav obrazovanja za novo doba?! Je li moguće da je ovaj rigidni predstojnik Tuđmanova kabineta, bivši potpredsjednik vlade i bivši ministar znanosti i tehnologije svoj vizionarski genij godinama uspješno skrivao?!
Ali, da vas ne držimo u neznanju, uz Kostovića, u Povjerenstvu za obrazovnu reformu imali bi, navodno, sjediti akademici i doktori znanosti Milena Žic Fuchs, Miroslav Radman, Vilmica Kapac, Vedran Mornar, Davor Romić, Drago Šubarić, Dijana Vican, Pero Lučin, Slobodan Uzelac i Josip Milat. Od ultrakonzervativnih znanstvenih snaga, okupljenih oko HDZ-ove Akademske zajednice „Ante Starčević“, a fokusiranih na pitanja nacionalnog identiteta i Domovinskog rata kao uporišnih točaka novog hrvatskog obrazovnog sustava , preko GROZD-ovih nazadnjaka ( Dijana Vican) do perjanica antifašizma ( Josip Milat ). Tim za Kurikulum budućnosti strukturiran je po socrealističkom modelu „ključa“, pa se više vodilo računa o stranačkoj i ideološkoj zastupljenosti desnih, lijevih i tzv. centrističkih snaga ( HDZ, SDP, HNS, Most ) te manjinskih predstavnika ( Slobodan Uzelac , prvi potpredsjednik vlade iz tzv. srpske, manjinske kvote ),  negoli o kompleksnosti posla koji je pred njima i energiji koju zahtijeva.

“Smokvin list”

Vraćamo li se bezgrješnom začeću i „jabuci razdora“, ignorirajući svijet visoke digitalne tehnologije i automatizacije ili ga svjesno stavljajući u funkciju besprizornog licemjerja katoličkog učenja o čovjeku kao božanskom biću koje ima obvezu pred Bogom zatomiti svoju prirodu i anatomiju, osim ukoliko nije u reproduktivne svrhe? Jesu li  Lučin, Uzelac i Milat, više negoli Mornar, tek „smokvin list“ za HDZ-ove konzervativce iz Starčevićeve akademske zajednice?
Obrazovanje koje se temelji na obmanama, u doba nikad veće informatizacije, nikomu ne služi, a znanost, nije li to notorno, laž po sebi ne podnosi.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI