Neovisni novinarski portal
20.9.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Logotip Standing Rocka

Standing Rock:
Naftovod ne prolazi preko jezera i indijanske svete zemlje?

Logotip Standing Rocka
Logotip Standing Rocka

Logotip Standing Rocka

Sjevernoamerička domorodačka plemena Siouxa koja od travnja prosvjeduju u rezervatu Standing Rock, neko vrijeme mogu odahnuti od bojazni kako će naftovod preći preko jezera Oahe i područja za koje od pamtivijeka smatraju svetom zemljom. Standing Rock ili Stijena Koja Stoji, sudeći prema izvještajima svjetskih medija, zahvaljuju američkoj vojsci, odnosno njezinoj US Army Corps of Engineers (Korpus inžinjerije), jer su odlučili (zasad) ne dati dozvolu da naftovod prijeđe preko tog dijela Sjeverene Dakote u SAD-u.

Navodno će se razmotriti rezervne opcije za prolazak naftovoda, kako se ističe.
Inače, plemena Siouxa ujedinjena s drugim plemenima, ali i brojnim aktivistima iz cijelog svijeta, te brojnim javnim osobama su prosvjedovali protiv prolaska naftovoda jer se stahuje kako bi isti u slučaju incidenta mogao zagaditi pitku vodu za oko 17 milijuna ljudi, a usput i oskrnaviti grobove indijanskih predaka.
Zanimljivo je kako su se u posljednje vrijeme prosvjednicima priključili i brojni veterani ratova u kojima su sudjelovale SAD, te su stajali ‘uz rame’ Indijajncima koji su prosvjedovali po velikoj hladnoći te su odbili napustiti to područje do ponedjeljka, kako su im bile naredile vlasti.
U svijetu su se mnogi razveselili ovom viješću, dok su drugi sumnjičavi jer smatraju kako naftaši i vlasti neće tako lako odustati od svog nauma.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI