Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
FAIRPRESS
(Screenshot HRT)

‘Slučaj George Michael’:
Rečenica u Dnevniku tek je jedan od gafova kakvih dnevno ima na lopate u hrvatskim medijima

(Screenshot HRT)

Od 1. prosinca 2016. do 1. veljače 2017. na ovom portalu svakodnevno prenosimo tekstove istraživačkih novinara s portala Fairpress.eu, medija koji je nastao u sklopu projekta “Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE”.

(Screenshot HRT)

Piše: Ivana Horvatek, Fairpress.eu

HRT-ov prilog u podnevnom Dnevniku 25. prosinca o smrti glazbenika Georgea Michaela izazvao je ovih dana žestoke reakcije na portalima i društvenim mrežama. U prilogu iza kojeg stoji novinarka Sanja Šegedin Miriovsky, spominjan je dokumentarni film iz 2004. godine o pjevaču pod nazivom “A Different Story” kojeg je HRT opisao kao „…film o privatnom životu prožetim alkoholom, drogom i homoseksualizmom o kojem je otvoreno govorio“.
HRT je tako uvrstio spolnu orijentaciju u poroke, a reakcije građana bile su primjerene, pisao je 26. prosinca portal net.hr dok je index.hr naveo da je HRT u prilogu, ali i na svojem portalu na više mjesta istaknuo homoseksualnost pjevača, kao i da se “borio s depresijom i sumnjama u svoju seksualnost”, ali i da je naslovnice punio – “bizarnim incidentima”. Također, index.hr objavio je i komentar Marka Jurčića iz Zagreb Pridea koji je izjavio da će odmah pokrenuti pravne radnje da se ovakvo sramoćenje LGBT osoba na HTV-u više ne dogodi.
Nakon što je prilog o smrti Georga Michaela emitiran u podnevnom Dnevniku, HRT se odlučio na ponovno emitiranje priloga u kojem se nije stavljao naglasak na seksualnu orijentaciju pjevača. Kako bismo saznali  stav HRT-a o cijeloj situaciji, Fairpress je kontaktirao javni servis koji nam je poslao isti odgovor već objavljen na portalima index.hr i net.hr:
Obavješćujemo Vas da je Hrvatska radiotelevizija odmah nakon emitiranja priloga o smrti Georgea Michaela u podnevnome Dnevniku, u kojemu je posve neprimjereno spomenuta njegova seksualna orijentacija, zaustavila daljnje emitiranje spornoga priloga. U kasnijim je informativnim emisijama emitiran novi prilog u kojemu je naglasak bio na neospornim glazbenim postignućima i velikome doprinosu koji je George Michael dao popularnoj glazbi. Mjerodavni u Informativnome medijskom servisu Hrvatske radiotelevizije odmah su nakon podnevnoga Dnevnika zatražili očitovanje svih odgovornih za taj neprofesionalni pristup te je nakon njihova očitovanja, u skladu s unutrašnjim pravilnicima, autorica priloga dobila opomenu, rekli su iz RJ Komunikacije Hrvatske radiotelevizije.

Površne javne predodžbe

Novinar Večernjeg lista Ivan Hrstić prokomentirao je za Fairpress sporni HRT-ov prilog u podnevnom Dnevniku i reakcije na isti rekavši da je isti izazvao toliko reakcija da su odgovorni na HRT-u osjetili nuždu javno se posuti pepelom u večernjim izdanjima središnje informativne emisije, ovaj put donoseći ničim oskvrnute hvalospjeve pop pjevaču koji je prodao silne milijune ploča, ali je i usput zgražao suvremeno društvo svojim hedonističkim načinom života.
Moja prva reakcija na sporni prilog, pročitavši ogorčene osude na društvenim mrežama i internetskim portalima bila je: nepismene li rečenice! No, kad sam ga konačno stigao pogledati vidio sam da je navod opet istrgnut iz konteksta, a na portalima poput indexa.hr i očekivano zlonamjerno interpretiran uz uobičajeno prekomjerno bombardiranje i zagađivanje medijskog prostora najvulgarnijim mogućim uvredama.
Nadalje, Hrstić je naglasio kako je sasvim očito da se radi tek o slabom snalaženju autorice, koja u tom trenutku nije uspjela na prihvatljiv način u prilog koji bi prirodi stvari trebao biti “in memoriam” (a tu se uglavnom svi drže maksime “o pokojniku sve najbolje”), ubaciti kontroverze koje su preminulog pjevača pratile cijelu karijeru.
Reakcija na taj prvi na brzinu složeni prilog u podnevnom Dnevniku samo je još jedna izlika za koordinirane udare na HRT, za koji se bez stvarnog temelja nastoji dokazati da doživljava profesionalni sunovrat. Samo još jedna kockica u dnevnopolitičkim obračunima klanova “lijevih” i “desnih” (što god te oznake stvarno značile). Veći problem je što je riječ homoseksualizam završetak u nizu: “Tada je snimljen i prvi dokumentarni film ‘A Different Story’, film o privatnom životu prožetim alkoholom, drogom i homoseksualizmom o kojem je otvoreno govorio”. Time je navodno homoseksualnost/izam zapravo izjednačena s teškim porocima. Meni se veći problem čini riječ “prožetim”. Jer što to znači da je nečiji život bio  “prožet” alkoholom ili “prožet” homoseksualizmom? To je, dakako, besmislica. Nemamo pravo bilo čiji život svoditi na površne javne predodžbe.

Nema opravdanja

Za mišljenje upitali smo i predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Sašu Lekovića.
Seksualna orijentacija bilo koje osobe je njena privatna stvar. Čak i ako javna osoba sama ističe svoju seksualno orijentaciju, kao što je činio George Michael, ne vidim opravdanje za spominjanje te činjenice u novinarskom uratku koji bi trebao podsjetiti na ono čime se ta osoba za života bavila. No, želim upozoriti da, nažalost, i u programu HRT-a i u drugim hrvatskim medijima svakodnevno svjedočimo i mnogo neprofesionalnijim, krajnje uvredljivim te ponižavajućim izjavama javnih osoba, pa i samih novinara, o drugim osobama.
Ako govorimo o kritikama na nacionalnoj televiziji, prema riječima Hrstića, veće pitanje je od svega ovoga – zašto je vijest o smrti jedne pop zvijezde zauzela prvu vijest u tri Dnevnika nacionalne televizije zaredom. Bez obzira na to što se radi o tradicionalno sušnim danima, kad i prometne nezgode znaju ući u prve minute, pitanje je zašto u tom Dnevniku nije bilo nijedne druge relevantne teme. Rečenica u podnevnom Dnevniku tek je jedan od gafova, smatra Hrstić, kakvih dnevno ima na lopate u hrvatskim medijima.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI