Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
POLITIKA
Šibenski SDP: Ne treba nam tematska sjednica o benzinskim crpkama već o odgovornosti gradonačelnika Burića koji radi protiv interesa Šibenika

Šibenski SDP:
Ne treba nam tematska sjednica o benzinskim crpkama već o odgovornosti gradonačelnika Burića koji radi protiv interesa Šibenika

sdp-press

Na slici Joško Šupe, Ivan Rajić i Anita Jakšić/Foto:Tris/J.Krnić

SDP ne želi sudjelovati u HDZ-ovoj igri „Moj spas za me“ i nema potrebe za posebnu tematsku sjednicu Gradskog vijeća o izmještanju  INA-inih benzinskih crpki iz središta grada jer je Gradsko vijeće Šibenika o tome odlučilo još 2011. godine. Od gradonačelnika Burića tražimo da odgovori zašto postupa suprotno interesima grada i čije interese štiti, poručili su šibenski SDP-ovci Joško Šupe, Ivan Rajić i Anita Jakšić.

Aktualna gradska vlast na čelu s gradonačelnikom g. Željkom Burićem je na 27. sjednici Gradskog vijeća uz vrhunsko asistiranje predsjednika Gradskog vijeća i gradskih vijećnika HDZ-a izvela još jedan u nizu svojih performansa sa ciljem da dezinformira javnost i „smokvinim listom“ prekrije vlastitu sramotu, istaknuli su na konferenciji za novinare SDP-ovi gradski vijećnici.
– SDP ne želi sudjelovati u HDZ-ovoj igri „Moj spas za me“ već javnosti ukazati na činjenice koje jasno i nedvojbeno ukazuju da nema potreba za tematskom sjednicom Gradskog vijeća- kazao je Joško Šupe podsjećajući kako su se bivši šibenski gradonačelnici, ali i Gradsko vijeće, već odavno suglasili kako benzinske crpke INA-e treba izmjestiti iz središta grada.
Gradonačelnica Šibenika Neda Klarić je 2008. godine dala suglasnost da se benzinskoj crpki na rivi da uvjetna koncesija koja se više ne bi produžavala, no još je važniji dokument koji je tri godine kasnije usvojilo Gradsko vijeće Šibenika, istaknuo je Šupe

Gradsko vijeće je već donijelo odluku o izmještanju benzinskih crpki INA-e

– Gradsko vijeće 2011. godine jednoglasno donosi Strategiju razvoja Grada Šibenika u kojem je jasno definiran razvojni projekt 53 – Izmještanje benzinskih postaja Riva i Vanjski na novu lokaciju uz obrazloženje: „benzinske postaje Vanjski i Obala nalaze se u samom centru grada okružene stambenim jedinicama, te se kao potencijalni izvor onečišćenja i opasnosti nalaze u neadekvatnom području, te se potencijalno ugrožava zdravlje i život stanovnika. Premještanjem benzinskih postaja u samom centru na novu lokaciju osim prestanka potencijalne opasnosti po zdravlje i život stanovnika oslobađa se i vrijedno područje za povećanje poduzetničkih aktivnosti“.
Potom je u mandatu gradonačelnika Ante Županovića zaključena Nagodba o rješavanju obveza grada prema INI na prostoru TEF-a u koja uključuje i pitanje rješavanja pumpi, a tome je prethodila suglasnost Gradskog vijeća gradonačelniku da INI isplati iznos utrošen na kupnju zemljišta (benzinska crpka Vanjski) u roku do 30.10.2019., ukoliko Grad ne ponudu novu lokaciju, a INA ne ishodi novu koncesiju na rok od 20 godina na pumpu na Rivi – podsjetio je Šupe.

Odgovornost na gradonačelniku i pročelnici-očekujemo ostavku

-U srpnju 2014. u Uredu gradonačelnika održan je  sastanak uz prisustvo predstavnika Županije, Turističke zajednice, Konzervatorskog odjela i Investitora na kojem gradonačelnik Burić izjavljuje kako je cijena koju će grad platiti za izmještanje benzinske crpke s obale neusporedivo manja u odnosu na profit koji će gradu osigurati hotel, a u rujnu ove godine Gradsko vijeće donosi Odluku o donošenju izmjena i dopuna  GUP-a u kojem nema benzinskih pumpi na Rivi i Vanjskom ni u grafičkom ni u tekstulanom dijelu – istaknuo je Šupe te postavio pitanje zašto je gradonačelnik Burić promijenio mišljenje i dao neobvezujuću preporuku da se koncesija produži.
SDP ne želi i neće sudjelovati na tzv. tematskoj sjednici jer za nju nema potrebe budući da gradonačelnik  ima uporište da se koncesija ne produži, poručili su SDP-ovi gradski vijećnici.
-Isključiva i jedina tema na toj sjednici može biti jedino pozivanje na odgovornost svih onih koji su sudjelovali u ovoj igri “Moj spas za me” u kojoj su se “poigrali” strateškim interesima grada i privatnim investicijama. Pozivam gradonačelnika da građanima da jasan odgovor čije interese štiti, hoće li pozvati na odgovornost one koji su napravili tehničku grešku koja je u suprotnosti sa Strategijom razvoja Grada Šibenika i na koncu hoće li podnijeti ostavku – kazao je Joško Šupe dodajući kako bi ostavku trebala podnijeti i pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Madlena Roša-Dulibić.

Za “tehničke greške” gradskih stručnih službi netko mora odgovarati

Nema opravdanja za “tehničku grešku” izostavljanja benzinskih crpki INA-e u Generalnom urbanističkom planu Šibenika, poručila je stručnim službama gradske uprave Anita Jakšić pitajući čemu toliko zapošljavanje ako se posao ne odrađuje kako treba i ako se gradskim vijećnicima šalju nepotpuni materijali za sjednice.
– Nije ovo prvi slučaj da su gradske stručne službe pogriješile. Podsjetit ću kako je prije dvije godine  napravljena greška prilikom odluke o kreditnom zaduženju za NK Šibenik koja nije bila u skladu sa svim propisima, a nedavno je, nakon reakcije gradskih vijećnika, ispravljena i jedna odluka komunalnog odijela. Stručne službe Grada griješe i za to netko mora odgovarati – kazala je Jakšić.
Vijećnik Ivan Rajić poručio je kako SDP osuđuje ovakve postupke koji nanose štetu i Gradskom vijeću i interesima Grada.
– Nakon ovog slučaja u javnosti nas se doživljava kao šarlatane koji ne znaju svoj posao. Čemu to vodi? Ovdje smo jasno pokazali kako je GUP Šibenika donešen sukladno Strategiji razvoja Grada Šibenika u kojoj benzinskih crpki nema i svaka daljnja rasprava je nepotrebna.Raspisivanje koncesije na prostoru na kojem nije predviđena pumpa je također nonsens – zaključio je Rakić te još jednom ponovio kako traže ostavku gradonačelnika i razrješenje pročelnice Madlene Roša-Dulibić.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI