Neovisni novinarski portal
2.12.2021.
KULTURA / PRIOPĆENJE / SCENA
Razbijena terasa - foto: GK Jabuka

‘Grad Zagreb želi zatvoriti Jabuku, klub koji postoji već 48 godina’

Razbijena terasa - foto: GK Jabuka

Iz GK Jabuke, kultnog zagrebačkog kluba kojega generacije zbog zanimljivog programa posjećuju već gotovo pola stoljeća, jutros je stiglo dramatično priopćenje s dramatičnim naslovom: ‘Grad Zagreb želi zatvoriti Jabuku, klub koji postoji već 48 godina‘. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Razbijena terasa - foto: GK Jabuka

Razbijena terasa – foto: GK Jabuka

Povodom jutrošnjeg incidenta, poslali smo priopćenje za javnost. Klub nastavlja poslovanje po programu.
“GRAD ZAGREB ŽELI ZATVORITI JABUKU, KLUB KOJI POSTOJI VEĆ 48 GODINA
Grad Zagreb je uz pomoć Bilić Erića pod okriljem noći provalio na terasu Jabuke
Dana 15.12.2016., u ranim jutarnjim satima, pod okriljem noći, djelatnici Bilić Erića provalili su na terasu Jabuke i zatvorili je, čime su je fizički odvojili od kluba i čime na nasilan način počinju pripreme za zatvaranje najstarijeg urbanog kluba ne samo u Zagrebu, već i šire na na ovim prostorima.
Terasa graniči sa školskom sportskom dvoranom za čije rušenje je Grad Zagreb, kao investitor sam sebi izdao građevinsku dozvolu. Nije nam jasno kako, obzirom da je cijelu građevinsku česticu na kojoj se nalazi i školska dvorana, Ministarstvo kulture RH zaštitilo kao kulturno dobro. Bitno je naglasiti da prostor u kojem se nalazi klub Jabuka nije u vlasništvu Grada Zagreba, oko čega se već godinu dana vodi sudski spor. Prema lokacijskoj dozvoli koju smo dobili na uvid, terasa kluba s kojim Zagreb živi već gotovo 49 godina predviđena je za parkiralište!
Radovi na rušenju sportske dvorane čiji zid se naslanja na Jabuku, počeli su prije 20ak dana, što smo prijavili Ministarstvu kulture i Građevinskoj inspekciji, ali očito bez uspjeha. Unazad sedam dana, dva puta je zbog pokušaja provale na terasu kluba zvana i policija.
Obzirom na navedeno, GSK Jabuka će podnijeti kaznene prijave protiv svih odgovornih koji sudjeluju u ovom barbarskom činu. To nije napad samo na imovinu, već i na tradicionalne kulturne vrijednosti Grada Zagreba i Republike Hrvatske.
Podsjećamo da su 1998. godine, tadašnje zagrebačke vlasti zatvorile klub, da bi nakon dobivenog upravnog spora 2001. godine klub ponovno dobio dopuštenje za rad, a osobno je na otvorenje došao tadašnji i sadašnji gradonačelnik Milan Bandić počastivši sve goste rundom pića. U međuvremenu se u zemljišnim knjigama ništa nije mijenjalo, osim što je cijela čestica proglašena kulturnim dobrom.”
Nagrižena Jabuka (foto GK Jabuka)

Nagrižena Jabuka (foto GK Jabuka)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI