Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
EKOLOGIJA / GRAĐANI / POLITIKA
Jutrošnja akcija Zelene akcije u Gajevoj ulici u Zagrebu (foto ZA)

Spriječeno rušenje stabala usred Zagreba, vjeverice mogu skakati po krošnjama

Jutrošnja akcija Zelene akcije u Gajevoj ulici u Zagrebu (foto ZA)
Jutrošnja akcija Zelene akcije u Gajevoj ulici u Zagrebu (foto ZA)

Jutrošnja akcija Zelene akcije u Gajevoj ulici u Zagrebu (foto ZA)

Čini se kako je danas i zasad spriječeno rušenje 15 ili 16 stabala u središtu Zagreba, u Gajevoj ulici nedaleko od križanja s Ulicom Baruna Trenka. Naime, sinoć su u udruzi Zelena akcija upozorili javnost o namjeri obaranja drvoreda, a nakon dojava građana na Zeleni telefon, te nakon informacija koje su dobili iz stručnih službi Grada Zagreba. Stoga su se jutros u 9 sati okupili na mjestu najavljenog pilanja drvoreda, te dali izjavu za medije, koju, ako ste korisnik Facebooka možete vidjeti ovdje, na FB-stranicama emisije Hrvatska uživo.

Nakon određenog vremena se pojavila informacija kako ipak neće biti srušeno 16 stabala nego samo dva, a koja su navodno bolesna ili su ‘isplivala’ i nagnula se nakon nedavnih radova na tom mjestu (poveznica).
– Dobili smo informaciju da će posjeći četiri stabla. Dva danas, a za dva se još čeka rješenje da se posjeku – rekla je Gordana Klarić sa Zelenog telefona.
Ova stabla su danas mogla biti oborena (foto ZA)

Ova stabla su danas mogla biti oborena (foto ZA)

No nešto kasnije su radnici počeli zatrpavati korjenje nekih od stabala, pa je zaključeno kako se od sječe ipak odustalo (poveznica na video). Kako nije bila riječ o lažnoj uzbuni kazivalo je i to što su radnici na mjestu događaja bili od ranog jutra, čekajući nalog za sječu, kako su rekli očevicima.
Dodatnu zbunjenost je izazvala obavijest zalijepljena na stablo, nalik na službenu obavijest gradske vlasti, a u kojoj je stajalo kako je sječa stabala zabranjena odlukom od 28. studenoga 2016. godine.
Obavijestna stablu (foto Facebook Hrvatska uživo)

Obavijest na stablu (foto Facebook Hrvatska uživo)

Tamo se obrazlaže kako je odluka o zabrani sječe u skladu s prethodnim obećanjem gradonačelnika Milana Bandića kako će se omogućiti ‘vjevericama da od Medvednice do Jaruna dođu sa stabla na stablo’.
Zasad vjeverice, ako se zateknu u Gajevoj ulici, mogu nesmetano skakati po krošnjama.
Iz Grada Zagreba se zasad nisu službeno očitovali o ovom slučaju.
img_9533
U nastavku pročitajte priopćenje Zelene akcije o današnjim događajima, koje prenosimo u cijelosti:
Gradska uprava predviđa rušenje još 15-ak stabala u Gajevoj ulici, nakon što je već nekoliko stabala srušeno početkom ovog mjeseca, upozorava Zelena akcija nakon obavijesti koje su zaprimili od građana i više osoba iz stručnih službi grada Zagreba. Za stabla koja su srušena prije nekoliko tjedana u Gradu su tvrdili kako predstavljaju potencijalnu opasnost za prolaznike, dok za rušenje velikog broja preostalih stabala ne daju nikakvo obrazloženje. Upravo suprotno, cijeli proces pokušavaju držati u tajnosti.
Zbog toga su aktivisti Zelene akcije jutros održali konferenciju za medije u Gajevoj ulici upozoravajući na novi slučaj devastacije. Istaknuli su kako je ovo još jedna od intervencija u okoliš koje gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom žele sakriti od javnosti i dovesti građanke i građane Zagreba pred gotov čin. Bandić takvim urbanističkim divljanjem nastavlja niz koji je posebno vidljiv posljednjih mjeseci: postavljanje terasa na Cvjetnom trgu i uskraćivanje površine za cvjećarnice na istom mjestu, sječa stabla zbog terase slastičarnice Zagreb u Masarykovoj, planiranje gradnje u parku na Savici i prekomjerne gradnje u Središću…
Enes Ćerimagić iz Zelene akcije se obraća novinarima (foto: ZA)

Enes Ćerimagić iz Zelene akcije se obraća novinarima (foto: ZA)

Zeleni telefon Zelene akcije konstantno prima velik broj prijava građana koji su bijesni zbog takvog načina upravljanja gradom. Ljuti ih što su se u Zagrebu odluke izgleda donose ovisno o raspoloženju gradonačelnika, dok se građane ništa ne pita. Umjesto transparentnog donošenja odluka, Bandić nastavlja s onim što čini najbolje – uništavanjem javnih površina i izigravanjem javnog interesa.
Tražimo od svih odgovornih u nadležnim gradskim uredima da se suprotstave devastirajućim politikama upravljanja Zagrebom, da se usprotive gradonačelnikovoj samovolji i uskrate dozvole za nerazuman potez rušenja stabala.
Radnici 'popravljaju' ulično zelenilo (foto Facebook Hrvatska uživo)

Radnici ‘popravljaju’ ulično zelenilo (foto Facebook Hrvatska uživo)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI