Neovisni novinarski portal
28.9.2021.
POLITIKA
Nadan Vidošević (Foto HINA/ Dario GRZELJ)

Slučaj Remorker:
Nadan Vidošević snuje Hrvatsku kao zemlju etike i morala…

Nadan Vidošević (Foto HINA/ Dario GRZELJ)
Nadan Vidošević (Foto HINA/ Dario GRZELJ)

Nadan Vidošević (Foto HINA/ Dario GRZELJ)

To da je odgođeno ročište u slučaju Nadana Vidoševića, bivšeg šefa Hrvatske gospodarske komore, optuženog za izvlačenje najmanje 39 milijuna kuna iz te institucije kojom je godinama neprikosnoveno upravljao,i da će se novo održati 1. prosinca, kako je danas odlučilo sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu, nije neka vijest. Tek proceduralna. Ali vijest je, i to bezmalo senzacionalna, da je nakon današnjeg ročišta Vidošević hrvatsku javnost počastio doista kuriozitetnom izjavom.

– Cijeli ostatak svog života posvetit ću tome da Hrvatska bude takva kakvu sam sanjao 1989. godine kada sam ušao u politiku, zemlja etike i morala- kazao je nadahnuto, nekoć šarmantni Nadan Vidošević, danas prosjedi gospodin s ponešto neurednom bradom, sugestivnim izgledom patnika koji i novim imidžem prosvjeduje protiv (ne)pravde.
Uskok je danas pred sudsko vijeće iznio svoje argumente i dokazne prijedloge, a Vidoševićeva obrana je zatražila određeni vremenski rok da bi prezentirani dokazni materijal stigla proučiti i na njega se očitovati. Imat će za to priliku 1. prosinca.

Nagodba s Uskokom i rad za opće dobro

Protiv Vidoševića i još četvero suoptuženika u tzv. aferi Remorker, optužnica je potvrđena krajem rujna. Tereti ga se da je iz HGK kojoj je bio na čelu godinama, izvukao najmanje 39 milijuna kuna, a među optuženima je i njegova bliska suradnica iz Komore Zdenka Peternel.
Četvorica sudionika iz ove afere lani se nagodila s Uskokom, priznala krimene i „zaradila“ uvjetne kazne, odnosno rad za opće dobro. Glavni akteri „Remorkera“, Igor Premilovac , vlasnik češke tvrtke po kojoj je afera i nazvana, i marketinški stručnjak Davor Komerički, koji je Vidoševića povezao s cijelim lancem konstruiranim za potrebe isisavanja novca iz HGK, jednogodišnje kazne zatvora zamijenili su radom za opće dobro.
Drugi krak Remorkerove hobotnice seže do Hrvatskih autocesta, a drži ga, kao glavnooptuženi, bivši ministar prometa i infrastrukture, zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta kojemu je optužnica potvrđena prije par dana.

Lovac i njegovi trofeji

Kada je lišen slobode u studenome 2013. javnost je ostala konsternirana otkrićem o imovini Nadana Vidoševića, koja je pravilno i mudro raspoređena na sve članove obitelji- njega, njegovu majku, suprugu i kćeri. Saznalo se štošta o Nadanovim lovačkim strastima i trofejima, o odlascima na safarije u inozemstvo, o kolekcioniranju umjetnina čija je vrijednost procijenjena na 5 milijuna eura. Svoje trofeje skrivao je od pogleda prijatelja, znanaca, nekmoli javnosti, u izoliranoj prostoriji u dijelu svoje vile, a pronašlo se tu doista svega: od prepariranog polarnog medvjeda do amfora i lovačkih pušaka u vrijednosti od gotovo 300 tisuća kuna. Poput raskalašenih diktatora ovaj je pasionirani lovac u svojoj zbirci imao odstrijeljenog čak i slona, nosoroga, medvjeda… i to nije tek lovačka priča! Njegova se imovina procjenjuje na bajkovitih 15  milijuna eura, a uz kuće, turističke objekte, zemljišta, dionice, pokretnine i nekretnine, čak i šume, imao je u svom vlasništvu čak i privatno skijalište…
Vidošević nije bio samo hedonist, bonvivan, strastveni lovac i još strastveniji kolekcionar umjetnina, nego i ambiciozan političar koji se okušao i u utrci za Pantovčak. Doduše, neuspješno.
No, sada je sve to iza njega, a pred njim stoji najprije obrana vlastite časti i ugleda, a potom predani rad na ostvarenju vlastitog 27-godišnjeg sna- etabliranju Hrvatske kao zemlje etike i morala. Nitko bolje ne zna od Nadana Vidoševića koliko je to ovoj državi potrebno i koliko će to biti zahtjevan posao. Ali, velika je stvar da se upravo Vidošević latio toga golemog i teškog posla. Kao vrhunski stručnjak za etička i moralna pitanja. Samo da nije posrijedi lovačka priča…

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI