Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
POLITIKA
Plavoj plaži prijeti apartmanizacija (Foto: Tris/H. Pavić)

Gradonačelnica Vodica nije upoznata s apartmanizacijom u zaštićenom obalnom pojasu jedva sto metara od gradske uprave!?

Plavoj plaži prijeti apartmanizacija (Foto: Tris/H. Pavić)
Plavoj plaži prijeti apartmanizacija (Foto: Tris/H. Pavić)

Plavoj plaži prijeti apartmanizacija (Foto: Tris/H. Pavić)

U Vodicama, na najatraktivnijoj gradskoj Plavoj plaži, kreće izgradnja apartmana unatoč zaštićenom obalnom pojasu. Zbog tih apartmana se odustalo od prometnice do hotela Punta, pa cesta završava na zemljištu predsjednika GO HDZ-a Grada Vodica Ante Cukrova. Stanari okolnih kuća tijelima su zaustavili apartmanizaciju, intervenirala je policija… a gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev i saborska zastupnica HDZ-a tvrdi da s tim nije upoznata!?

Pitanje gradnje na plaži koja je glavni turistički resurs Grada Vodica i ‘događanja naroda’ u obližnjoj Ulici Blata na jutrošnjoj sjednici Gradskog vijeća Vodica postavio je vijećnik Loze Ivica Ledenko.

– Grupa građana s područja Blata me upozorila da su na području unutar zaštićene zone od sto metara, koju smo jednim od naših prostornih planova proglasili građevinskom zonom, izdane dvije građevinske dozvole. Bilo je tu izlaženja stanara pred bagere, intervenirala je policija i zbog tog događanja naroda oba su investitora odustala od gradnje – započeo je vijećnik Ledenko.

Ivica Ledenko (Foto: Tris/H. Pavić)

Ivica Ledenko (Foto: Tris/H. Pavić)

– S jedne strane imate nezadovoljstvo građana što je taj zaštićeni pojas u priobalju postao građevinska zona, a s druge strane investotori ne mogu provesti svoju građevinsku dozvolu. Znači, tu nešto treba mijenjati. U svakom slučaju nastaje šteta. Ako se bude mijenjao urbanistički plan, treba nadoknaditi štetu onima koji imaju građevinsku dozvolu. U suprotnom ostaje permanentno nezadovoljstvo ljudi koji tamo žive. Ja ovdje moram isto tako istaknuti, ne znam dali je to slučajno, stavljanjem toga u građevinsku zonu mi smo se odrekli spajanja hotela Punte i poluotoka valjanom prometnicom. Slučajno ili ne, ta cesta završava jednim kružnim tokom kod jednog uglednog građanina, a mislim da je on i predsjednik vaše stranke. Kod njega završava kružni tok. Zanima me koliko ste upoznati s tom situacijom i što namjeravate poduzeti da se to događanje naroda ne ponavlja – postavio je na aktualnom satu pitanje Ivica Ledenko.

Uslijedio je iznenađujući odgovor gradonačelnice: – Ja ću zamoliti pomoć pročelnice. Zaista nisam upoznata – rekla je Branka Juričev-Martinčev o incidentima koji se događaju na jedva stotinjak metara od zgrade gradske uprave.

Gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev (Foto. Tris/H. Pavić)

Gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev (Foto. Tris/H. Pavić)

– Što tiče dozvola koje su ispuštene,  kad vi kažete investitor je odustao, moram reći da su oni legalno dobili dozvole od nadležnog tijela po važećem planu. Je li tako? Nije usvojeno što je tražio jedan dio građana  Blata, jer je, koliko se sjećam, inicijativa dolazila od onih koji su, kako je na kraju zaključeno, zapravo htjeli da se prometnicom zaštite da njihove kuće ostanu prvi red do mora – rekla je Vesna Franin, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, imovinu i prostorno planiranje Grada Vodica.

Plan je na kraju donesen u zakonskoj proceduri. Bio je, kaže Franin, na javnom uvidu i nadležna tijela Grada su skupa sa izrađivačem plana zaključili da tu ne bi bilo mjesta za planiranje prometnice.

Pročelnica Vesna Franin (Foto: Tris/H. Pavić)

Pročelnica Vesna Franin (Foto: Tris/H. Pavić)

Ledenko nije bio zadovoljan. Pitao je i tko je to zaključio i da li je Grad kao naručitelj zatražio od izrađivača plana da se osmisli prometno rješenje za poluotok, jer autobusi s turistima do hotela Punta sada mogu stići samo jednosmjernom cestom u zabranjenom smjeru.

No, od pročelnice je dobio odgovor da se prometno rješenje poluotoka kao projektni zadatak izrađivaču može zadati pri budućim izmjenama i dopunama prostornog plana.

– Budućim? Pa ne stoji Punta ovdje pet dana. Nego još malo pa će biti 50 godina. I dalje je prometno odsječena. I čemu ovdje kružni tok? Slučajno je tu predsjednik vaše stranke… – inzistirao je Ledenko, na što mu je pročelnica Franin predložila da kroz Gradsko vijeće inicira izmjene i dopune prostornog plana koje će sadržavati rješenje problema prometa.

Gradsko vijeće Vodica (Foto: Tris/H. Pavić)

Gradsko vijeće Vodica (Foto: Tris/H. Pavić)

Građevinska zona!?

Građevinska zona se obilježava zelenom bojom!?

Vlasnik ove parcele je zbog 'događanja naroda' odustao od gradnje (Foto: Tris/H. Pavić)

Vlasnik ove parcele je zbog ‘događanja naroda’ odustao od gradnje (Foto: Tris/H. Pavić)

Blata (Foto: Tris/H. Pavić)

Blata (Foto: Tris/H. Pavić)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI