Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
KOMENTARI / PISMO / POLITIKA
Zašto država već mjesecima sustavno zanemaruje osobe s invaliditetom?

Zašto država već mjesecima sustavno zanemaruje osobe s invaliditetom?

Osobe s invaliditetom ostati će bez osobnih asistenata na nekoliko mjeseci, zato što je  Ministarstvo socijalne politike i mladih još od početka godine odgađalo raspisivanje natječaja za usluge osobne asistencije. I dok  bivša ministrica socijalne politike (s pravom nazvana “nečasna” ) Bernardica Juretić, novinarima drsko odgovara kako je njena stvar što će raditi nakon odlaska s funkcije jer uostalom ima pravo na “šest plus šest”, taj  njen nimalo zasluženi “luksuz” nemaju osobe s invaliditetom koje zbog njenog nerada ostaju bez nužne pomoći.

No nije Juretić bila baš toliko besposlena u slučaju svoje udruge kojoj je iz državnog proračuna priskrbila bogatu “otpremninu” za daljnji rad (Bernadica Juretić svojoj Zajednici “Susret” na kraju mandata namjenila 310 tisuća kuna) niti u slučaju nezakonitih zapošljavanja u ministarstvu. U tim slučajevima stvari su išle ekspresno i bez odgode. A ostali su na čekanju, valjda po onoj: Tko bliže oltaru…
Krajem listopada, točnije za 9 dana ističu ugovori osobnim asistentima koji osobama s invaliditetom pomažu u svakodnevnom životu.
Dolaskom pred Hrvatski sabor, na to su u petak upozorili Mario Hantak i Nevena Zupčić koji će 29. listopada ostati bez osobnog asistenta. Nakon tog datuma morat će, uz stotine drugih osoba s invaliditetom, čekati još mjesecima da resorno Ministarstvo  konačno raspiše natječaj, objavi rezultate, potpiše nove ugovore…
nevena-i-mario

Dok Mario Hantak i Nevena Zupčić prosvjeduju pred Saborom, pored njih bez zastajanja prolazi Bernardica Juretić/Foto: Hrvatska uživo

Iz Ministarstva tek šturi odgovor kako će natječaj za osobne asistente biti raspisan  krajem listopada, a razlog pomicanja rokova je objašnjen promjenom uvjeta prema kojima će se odabirati korisnici usluge osobnih asistenata. Ti uvjeti će, kako najavljuju iz Ministarstva, ubuduće biti  dodatno pojednostavljeni. To buduće pojedostavljenje postupka brojnim udrugama, koje preko projekata zapošljavaju osobne asistente, trenutno ne znači ništa jer ne rješava problem ljudima kojima je pomoć potrebna danas, a ne za par mjeseci.

Zašto država već mjesecima sustavno zanemaruje osobe s invaliditetom?

Nebriga države prema osobama s invaliditetom samo se potvrđuje u slučaju osobnih asistenata, navodi Savez društava multiple skleroze Hrvatske (SDMSH) koji upozorava kako će 500 osoba s invaliditetom, među kojima gotovo 100 osoba s multiplom sklerozom (MS), koji ne mogu samostalno obavljati ni osnovne potrebe, za devet dana ostati bez pomoći osobnih asistenata iako je novac za nastavak projekata odavno osiguran iz Europskog socijalnog fonda.
 Kažu kako su nadležne institucije više puta obećavale produžetak pružanja usluge osobnog asistenta, no novi natječaji nisu raspisani. SDMSH i 15 udruga članica, koje provode projekt u okviru Europskog socijalnog fonda  od mjerodavnih institucija  zahtijevaju žurno rješavanje ove situacije i osiguranje nastavka pružanja usluga osobnih asistenata.
“Zašto država već mjesecima sustavno zanemaruje osobe s invaliditetom? Vjerojatno je teško i naporno u udobnim foteljama razmišljati o onim tamo ‘invalidima’ koji su ipak zaokružili Vaše ime na izborima, a nakon što su obavili svoju građansku dužnost nisu Vam više potrebni”, ističu iz  SDMSH -a u svom priopćenju.

Hoćemo li i dalje zdravstvene i socijalne usluge financirati međusobnom solidarnošću građana

Na višemjesečno otezanje s raspisivanjem natječaja za osobne asistente upozorava i Udruga osoba s invaliditetom Bubamara iz Vinkovaca iz koje zaključuju kako su osobe s invaliditetom ponovno rangirane kao posljednja i suvišna briga punoljetne države čija sustavna rješenja traju koliko i predizborne kampanje.
A kad je o predizbornim kampanjama riječ na Facebook stranici Udruge Bubamara među brojnim objavljenim fotografijama može se vidjeti kako su udrugu posjetili: premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov te predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.
bubamara

“Pružamo Vam ruku partnertsva u suradnji koja bi trebala svakako donjeti boljitak osobama s inavliditetom kao jednoj od najosjetljivijih instanci našeg društva”, poručio je Plenković kada je u kolovozu ove godine posjetio Udrugu Bubamara/Foto:Facebook/Udruga Bubamara

 

U nastavku priopćenje Udruge Bubamara:
“Natječaj za osiguravanje usluge osobne asistencije osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda biti će raspisan u posljednjem kvartalu 2016. godine kako je najavljeno iz Ministarstva Socijalne politike i mladih.
Natječaj se najavljuje od početka 2016. godine svakoga mjeseca, a previđen mu je konačni rok za objavu bio mjesec lipanj prema okvirnome godišnjem kalendaru objave natječaja. Kalendar je toliko uokviren da se čini kako će okvirno obuhvatiti i slijedeću kalendarsku godinu.
Okvirno, to znači kako će oko 500 osoba s najtežim stupnjem i vrstom invaliditeta ostati bez osobnoga asistenta kao jedinstvenoga oblika podrške na nekoliko mjeseci, 3 do 4 mjeseca prema riječima predstavnika MSPM-a. Vrijeme leti kada ste zdravi, samostalni, poslovno sposobni i zaposleni žitelji RH. Koliko sporije teče kada ste prepušteni sami sebi, a same sebe ne možete dovesti niti do kupaone, nije u sferi interesa užurbane države koja već godinu dana koketira imenima ministara i premještanjem istih iz fotelje u fotelju.
Do fotelje, one u vlastitome dnevnome boravku, ne može dosegnuti nitko od osoba kojima je osobna asistencija ruka i noga, koji su se bez ruke i noge ipak zaokružujući neka „nova“ imena i prezimena nadali kako će nešto krenuti nabolje.
I ponovno su rangirani kao posljednja i suvišna briga punoljetne države, članice EU. Država je to čija sustavna rješenja traju koliko i predizborne kampanje, a podrška najugroženijima se planira okvirno, onako bez drame jer je drama uvijek u tuđoj kući.
Loptica je, kako možete pretpostaviti odletjela iz MSPM-a prema provedbenome tijelu druge razine odnosno prema HZZ-u koje nadgleda implementaciju projekta, te je nadzirući provedbu okasnilo u svome radu za već poznatih 3-4 mjeseca. Budući su njihovi zaposlenici zatrpani projektima, te budući na hrvatskome tržištu rada nema nezaposlenih osoba, stanje je dakle alarmantno.
Unatoč potrebi, u svrhu održivosti udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom, da još jedanput očijukamo s političkom elitom, savjest nam nalaže da kao predstavnici osoba s invaliditetom iznesemo samo činjenice i zauzmemo jedinstven i odgovoran stav. Upravo to i jeste svrha našega postojanja. I ništa drugo, i nitko drugi.
Hoćemo li i dalje zdravstvene i socijalne usluge financirati međusobnom solidarnošću građana, uzimajući 50 ili 100 kn svakome tko raspolaže vlastitom savjesti? Jer na Vašu ne možemo više apelirati?”

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI